İlgilenenlere Evrim Sunumları


Evrim modern zamanların en çok tartışılan bilimsel konularından birisi. Bilimin toplumun ilgisini bu kadar çok çekebilmesi ve insanları bu konularda düşünmeye yöneltmesi güzel. Ancak hakkında pek bilgimiz olmadığı konularda yanılma ihtimalimiz de artıyor. Bilgi olmadan yorum olmaz! Olursa da muhtemelen yanlış olur. Elbette tartışma daha çok bilimsel değil dinsel yönüyle dikkatleri üzerine çekiyor. Ancak bilimin kapsama alanında dinler yoktur. Ne Evrim Kuramı ne de her hangi başka bir bilimsel teorinin amacı bir yaratıcının varlığını kanıtlamak ya da reddetmek olamaz. Ancak yorumlanma farkından faydalanan bazı kişiler evrim düşüncesini bir ilahi gücün yokluğunu kanıtlıyormuş gibi göstermekten kaçınmadalıar. Buna karşıt düşüncenin ortaya çıkması ise gecikmedi. Ne yazık ki karşı çıkanlar yorumlamanın hatalı olabileceğini savunmak yerine evrim kuramını temelli reddetmeyi uygun buldu. Ancak bu bilimsel bilgiye karşı çıkmak anlamına geldiğinden savunma için iyi bir destek noktası değildi.

Elbette bilim her zaman en doğruyu söyler demiyorum. Yanıldığımız şeyler olabilir. Zamanı gelince bir yanlış fark edilir ve düzeltilir. Ancak farkında olmak gerekir ki en güvenilir kavrama yolu bilimdir. Dindir demiyorum, çünkü yeryüzünde inanılan birçok din var ve bizim ilahi dediğimiz dinlerin (üç büyük dininin) bile arasında kavramsal açıdan uçurumlar var. Ve doğal olarak herkes kendi inancının en doğrusu ve hatta bütünüyle tek doğru olduğunu iddia ediyor. Bu doğal bir refleks; tersinin olmasını bekleyemezdik zaten.

İşte bu çıkmaz noktasında dünyanın her yerinde aynı ilkelerle geçerli olan pozitif bilimlere güvenmek zorundayız. Bekleyelim ve "gözlerimizle" hangi dinin en doğruyu söylediğini görelim. Madem hepimiz kendimizinkinin gerçek doğru olduğuna inanıyorsak korkmak için de bir nedenimiz yok demektir. Ancak bu ifade bir yanlış anlamaya yol açmasın. Başta da belirttiğim gibi bilimin amacı dinleri sınamak değildir.

Aslında evrim konusunda bilgi almak isteyenlere bir kaynak belirtmek için bu yazıyı yazıyorum. İnternette tonla yazı bulmak mümkün elbette. Ancak konuyla ilgiliyseniz bunlara da göz atmak isteyeceksinizdir. Geçen Mayıs ayında Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen II. Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu'na katılan konuşmacıların sunumlarına buradan ulaşabilirsiniz. Farklı uzmanlıkları olan konuşmacılar olaya kendi açılarından bakmışlar. Başlıkları ilginizi çeken birkaçına bakabilirsiniz.

Seneye bu sempozyumun üçüncüsü büyük olasılıkla düzenlenecektir. Merak edenlar sıradaki organizasyonun nerede ve ne zaman yapılacağını yukarıda linkini verdiğim internet sitesini takip ederek öğrenebilirler.

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!