Seçim Anketi Sonucu ve Analizi


DRT23'te Mayıs ayı sonunda başlayıp yaklaşık iki ay açık kalan "Erken Seçim" anketi sona erdi. Siyasetin ısındığı şu günlerde siyasi partilerle ilgili çeşitli kurumlarca yapılan araştırma sonuçlarının farklı sonuçlar ortaya koyduğu bu tabloda bir de DRT23 ziyaretçilerinin oylarını değerlendirelim.

Yaklaşık iki ay açık kalan anketin sorusu "Şimdi bir genel seçim olsaydı, hangi partiye oy verirdiniz?" idi. TBMM'de önemli ölçüde temsil edilen AKP, BDP, CHP ve MHP (alfabetik sıra ile) partileri ile "Diğer" seçeneği şıklarda yer aldı. 109 oy kullanılan anketin sonucu aşağıdaki grafikte yer alıyor:


Son genel seçimlerle karşılaştırıldığında AKP'nin oy oranının neredeyse sabit kaldığı görünüyor. Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde yeni bir hava yakalayan CHP'nin oyları yaklaşık 12 birim (toplamın yüzde on ikisi) artmış görünüyor. Eğer gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde bu ankettekine benzer bir sonuç alırsa CHP, Kılıçdaroğlu'nun "anlamlı bir artış" hedefi gerçekleşmiş olacak. Çeşitli toplumsal şiddet olaylarının yaşandığı bugünlerde MHP'nin oyları yaklaşık 4 birim, BDP'nin oy oranı ise 2 birim düşmüş görünüyor (BDP'ye geçen bağımsız milletvekilleri ve barajın altında kalan oy oranları dikkate alınarak). Yukarıdaki karşılaştırmada baz alınan son seçim, 2007 Genel Seçimleri'dir.

Ankette gönderilen diğer oyları ise şöyle: DSP, SP ve DP'ye birer oy, 2 geçersiz oy. Bu iki geçersiz oydan birinde anket sorusuna yanıt olarak "kendime" cevabı verilmiş. İşin esprisi bir yana, aslında bu yanıt oy verecek uygun adaylar bulamayan ve hemen her seçimde var olan bir kesimi ifade ediyor.

Şimdi anket sonucunu yakın geleceğe uyarlayıp birkaç ipucu bulalım: Gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde bu sonuca göre AKP'nin ve BDP'nin milletvekili sayılarında pek bir değişiklik olmayacak. MHP birkaç vekilini kaybedecek ve CHP sahip olduğu koltuk sayısını %50 gibi ciddi bir oranda arttıracak. Bu CHP'nin özellikle barajı geçemeyen diğer sol partilerin oy verenlerinden önemli destek alacağı ve boş koltukları dolduracağı anlamına geliyor.

Daha yakın bir tarihte, 12 Eylül'de gerçekleşecek Anayasa değişikliğine ilişkin referanduma bu sonuçları uyarladığımızda ise ortaya tahmin etmesi çok zor bir sonuç çıkıyor. Nitekim her ne kadar bu referandumun parti seçimlerinden farklı olması gerekse de oy oranlarının partilerin seçmenlerinden bekledikleri şekilde olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. Her iki taraftan eşit ölçüde oy kayması olduğunu da göz önünde bulundurursak: %49 Evet, %49 Hayır ve %2 kararsız sonucu ortaya çıkıyor.

Görüldüğü üzere referandum sonucu oldukça belirsiz. Sonuç evet de olsa hayr da olsa, aradaki farkın çok az olacağı ortaya çıkıyor.

Yine de siyaset kompleks dinamikleri olan bir kurum ve gelecek günlerde yaşanacak herşey sonuçları etkilecektir. Hem referandum hem 2011 Genel Seçimleri sonrasında bu yazıda kaydettiğim değerlendirmelerimin ne ölçüde gerçeğe yansımış olduğunu umarım gözden geçirme fırsatım olur. Vakti geldiğinde bu karşılaştırmaları da yazmayı umuyorum.

Yazımı bitirirken ankete oy vererek bu istatistiksel analizi yapmamızı mümkün kılan tüm DRT23 ziyaretçilerine teşekkür ediyorum.

İlgili yazı: "Erken Seçim DRT23'te"

1 yorum :

tek başına vatandaşlık maaşı bile terörü işsizliği yoksulluğu bitirecek, yabancılara peşkeş çekilen madenlerimiz, topraklarımız ve en stratejik kuruluşlarımız alınıp tekrar milletin hizmetine sunulacaktır. devlet millete milet de devletine sahip çıkarak esas gerçek büyüme neymiş hep beraber göreceğiz inşallah bunun için "iş aş başbakan haydar baş"

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!