Bir Matematik Teoremine İsim Verin

Birçok kişi için matematik okul hayatı boyunca kabusa dönüşür. Her ne kadar bunun nedeni çoğunlukla matematik eğitiminin kötü olması olsa da hiçbirimiz matematik için biraz da zeka gerektiğini inkar edemez. Ama şimdi çarpım tablosunu öğrenemeyenler bile bir matematik teoremine kendi ismini verebilir!

İlk gördüğümde ben de çok şaşırmıştım; ama doğru! Bilgisayar teknolojisine dayalı yapay zeka, interaktif teorem kanıtlama ve otomatik sonuç çıkarma yöntemleri ile bir dizi aksiyoma dayanan ve kanıtlanabilir teoremler üretiyor. Siz ise sadece 15 sterlin ödeyerek (yaklaşık 40 TL) yeni ispatlanan bu orijinal teoreme isim verme yetkisine sahip oluyorsunuz.

Matematikte bilgisayar programları ile otomatik teori keşfine dair son yıllarda yapılan çalışmalar sonucunda bu sistem kurulmuş. Edinburgh, Cambridge ve Munich üniversitelerinde yapılan çalışmalara dayanan TheoryMine bilgisayarı yaklaşık 2 günde bir teoremi keşfediyor ve isim hakkını satın alan kişi ister kendi soyadını (veya herhangi bir isim) veriyor isterse de bir sevdiğine hediye ediyor. Böylece sonsuza dek kendi adını taşıyacak birşeye sahip oluyor.

Elbette sistem tamamen yeni ve sarsıcı bir teorem bulmuyor ama bulduğu teorem yine de orijinal.

İnsanın kendi adını taşıyan ve sonsuza dek var olacak bir bilimsel teorem ilk bakışta çok güzel görünüyor. Ama sonuçta gerçekte kendi çaba ve bilgisi ile üretmediği birşeye para karşılığı ismini vermek bir yandan da itici. Ya da ben öyle düşünüyorum. Yine de ilginç bir fikir.

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!