Blogger Şablon Tasarımcısı


Bugün itibariyle Blogger dünyası çok önemli bir gelişmeye sahne oluyor. Artık Blogger'da dahili tema oluşturma programı var. Blogger Şablon Tasarımcısı adlı uygulama sayesinde bloggerlar kolayca kendilerine has temalar elde etme fırsatına kavuşuyorlar. Yeni uygulama sayesinde birkaç adımda çok sayıda seçeneğin kombinasyonu sonucunda kendi blogunu en iyi yansıtan şablonu oluşturma özgürlüğü bloggerlara sunuluyor.

Blogger'ın, rakibi Wordpress'e göre eksik olan özellikleri her geçen gün tamamlanırken, birçok tasarımcının mevcut olan temaları - birçoğu Wordpress için - Blogger şablonlarına dönüştürmeleri tema açığını hızla kapattı. Yaklaşık iki yıl önce belki yüzle sınırlı olan Blogger tema seçeneği günümüzde birkaç bini aştı. En iyi Blogger temalarına ulaşmak için "En İyi Blogger Tema Kaynakları" yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

İki yılı aşkın bir zaman önce, henüz çaylak bir blogger iken, "Blogger Tema: Yaşanmış Bir Hikaye" başlıklı yazımda şu sözlerim yer almıştı:

Bu nedenle bilgisayardan iyi anlayan blogcular kendi özgün temalarını yapıyor veya seçtiği bir temanın kodlarıyla oynayıp onu kişiselleştiriyor. Ancak benim de içinde bulunduğum çoğunluk hazır temalarla yetinmek zorunda kalıyor. Aslında Google kolay kullanımlı, kodlarla uğraştırmayan bir tema hazırlama programı geliştirirse bu çok faydalı olacağı gibi Blogger alemine de renk katar. Bu programdaki mantık sayfa ögelerinin (başlık, yazı tablosu, widget alanı...) tut-bırak türünden sürüklemeyle kontrol edilmesi, her alan için renk ve yazı tiplerinin tablodan seçilmesi şeklinde olabilir. Henüz böyle bir program olmadığından acemi blogcular sayfa sayfa dolaşıp tema aramaya devam ediyor.


Şimdi kendi Blogger Kumanda Paneli'nizden bir blogunuzu seçip Tasarım sekmesini tıklayın. Sayfa Ögeleri ve HTML'yi Düzenle seçeneklerinin yanında artık Şablon Tasarımcısı seçeneği de mevcut; bu sayfaya gidin. Bir iki dakika incelediğinizde yeni tema oluşturma uygulamasının neredeyse benim iki yıl önce olmasını temenni ettiğim türden bir programın aynısı olduğunu göreceksiniz. İki yıl gecikmeli de olsa hayal ettiğim bir projenin hayata geçirilmiş olmasına sevindim.

Blogger Şablon Tasarımcısı'nın nasıl kullanılacağını anlatmak gereksiz bir zaman kaybı olur; nitekim birkaç adımdan ve tıklamadan oluşan bir süreçten ibaret ve kodlama bilgisi gibi sıradan internet kullanıcısı için ileri sayılabilecek bilgiler gerektirmiyor. Yine de nasıl birşey olduğuna yüzeysel olarak bakmakta fayda var: Şablonlar sekmesinden hazır temalardan birini seçiyorsunuz. Her bir temanın birden çok alt türleri de mevcut. Ve itiraf etmeliyim ki önceki hazır Blogger şablonlarıyla karşılaştırıldığında şaşırtıcı derecede iyiler. Arka Plan sekmesinde arka plan için resim ve çeşitli renk temaları seçiyorsunuz. Yerleşim sekmesi en önemli sorunlardan birini aşmanızı sağlayacak: bölgelerin (ana gövde, yan bölüm [sidebar], alt bölüm [footer] gibi) ve dolayısıyla gadget veya widget denen araçların yerleşimi. Yine bu sekmeden blogun tamamının ve sağ kenar çubuğunun kaç piksel (dijital nokta) uzunluğunda olacağını ayarlamak da mümkün. Detaylarla uğraşmaya meraklı biriyseniz sizi son sekme olan Gelişmiş'e davet edelim. Tek tek tüm ögelerin (bağlantılar, blog başlığı, sekme metni, kayıt başlığı...) özelliklerini (yazı tipi, boyutu, rengi gibi) burada belirleyebilirsiniz.

Seçimlerinizi eş zamanlı olarak ekranın altındaki önizleme bölgesinden takip etmek işinizi kolaylaştıracak. Sağ üst köşedeki Bloga Uygula tuşuna basarak ayarları kaydetmek ve yanındaki Blogu Görüntüle tuşuna basarak blogun son halini görmek mümkün.


Şimdi biraz deneme yanılmayla blogunuza yepyeni bir görünüm verebilirsiniz. Canınız istediğinde birkaç modifikasyonla iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Blogger Şablon Tasarımcısı ile blog tasarımı işleri bir hayli kolaylaşıyor. Tüm Blogger kullanıcılarına hayırlı olsun diyorum. Ve eminim bazı yenilikler ve eklemelerle (örneğin daha fazla tema seçeneği) bu uygulama kısa sürede daha da iyileşecektir.

2 yorum

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!