Ulusal Arama Motoru


Türkiye'yi aşağıladığı gerekçesiyle son yıllarda birçok internet sitesi mahkemelerimizin aldığı kararlar sonucunda ulaşıma kapatıldı. Daha sonra bazıları tekrar erişime açılan bu sitelerin bazıları Türkiye ve dünyada en çok ziyaret edilen sitelerden birkaçıydı. Sanırım bu vakalardan en önemlisi hala kapalı olan YouTube. Tabi çeşitli yöntemlerle YouTube veya diğer erişime kapalı sitelere ulaşmak o kadar da güç değil. Ve bu şekilde de olsa hala o sitelere erişebiliyor olmak internet kullanıcılarını ciddi bir tepkiden alıkoyuyor diyebiliriz. Ancak sıradaki hedef Google arama motoru gibi artık intenetin giriş kapısı haline gelmiş bie site olunca tepkiler gecikmedi. Bu tepkilerden en güzeli ise hem güldüren hem de düşündüren Milli Motor!

Google arama motoru ve diğer bazı Google uygulamalarına erişimde yaşanan aksaklıklar gözlerin Ulaştırma Bakanlığı'na çevrilmesine neden olmuştu. Bakanlık, YouTube ile aynı IP'den sunulan sitelerde yavaşlama olduğunu ve bunun kendilerinin suçu olmadığını açıkladı. Öte yandan Bakan Binali Yıldırım, Google'ın Türkiye'de ofis açıp vergi ödemeye başlaması gerektiğini belirtti. Yavaşlamanın nedeni bir çeşit uyarı mı soruları akıllarda belirdi.

Dürüst olmak gerekirse Google'ın tıpkı diğer bazı "gelişmiş ülkeler"e davrandığı gibi adilce hareket edip Türkiye'de de ofis açması ve Türk kullanıcıları sayesinde kazandığı paranın vergisini ödemesi gerekiyor. Öte yandan yavaşlamanın olası nedeni de gerçekten ortak IP gibi görünüyor. Dolayısıyla bu konuda Bakanlık haklı. Öte yandan YouTube gibi sitelerin erişime kapatılması kesinlikle mantıksız. Bu gibi kapatma olaylarının daha iyi internet ve teknoloji yasalarınca yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Gel gelelim mizahi Milli Motor tepkisine. Google kapatılırsa Türk internet kullanıcısının işleri aksamasın diye çok gelişmiş ve Google'a taş çıkaracak bir arama motoru hazırlanmış :) Üstelik milli hassasiyetlerimize karşı dikkatli bir site. Girişte bizi İstiklal Marşı karşılıyor! Sol üst köşeden MilliTube, Türkçe Sözlük, İmla Kılavuzu ve hatta TC Kimlik No Sorgulama'ya bile ulaşmak mümkün! Google'daki "Kendimi Şanslı Hissediyorum" tuşunun yerini "Kendimi Zeki, Çevik ve Ahlaklı Hissediyorum" tuşu almış. Alttaki "Aranması teklif dahi edilemeyecek kelimeler" ise dikkat çekici ve manidar.



Milli Motor'da ne ararsak arayalım aynı sonuçla karşılaşıyoruz: "Bunu mu demek istediniz? Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi". Dikkat edilirse görülecek bazı hoş ayrıntılar daha var: Aramanın 12 dakika sürmesi, sağ taraftaki bağlantıdan fiş alabilmek (fişin görüntüsü yukarıda) gibi.

Sol bölümde ise eylemciler espirili bir dille durumu özetlemiş:

Açıklama

Bugün tarihi bir gün. Çünkü bugün, Türkiyemiz bilgi çağında, bilgiyi ithal eden değil artık bilgi üreten bir ülke. Bilindiği gibi yaklaşık iki yıldır internet üzerinden menfur saldırılarla karşılaşmaktayız. Bu saldırılar öyle bir seviyeye geldi ki neredeyse her güne bir video kampanyası başlatılmış, devletin bekası çirkin videolarla tehdit edilir hale gelmişti. İşte yedi cihanda ülkemiz üzerinde oynanan bu siber oyunlarla başa çıkabilmek için canlarını dişlerine takıp azimle, sabırla çalışan mühendislerimiz bu aydınlık günü bizlere hediye ettiler. Bütün dünyaya kafa tutup tamamen yerli bir arama motoru yaptılar. Adını da Ulusal Arama Motoru koydular. Aziz milletimize hayırlı uğurlu olsun.


Gerçekten zekice bir tepki olmuş ama belirttiğim gibi Google meselesinde Ulaştırma Bakanlığı haklı görünüyor. Bakalım ileriki günlerde neler olacak.

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!