Dünyadaki Yerin


Şu anda yeryüzünde bu atmosferi bizimle paylaşan 7 milyardan fazla insan var. Şöyle bir düşününce, her biri bambaşka hayatlar yaşıyor. Aynı apartmandaki iki komşunun bile hayatları ne kadar farklı olabiliyorken bu muazzam insan kalabalığı büyük bir çeşitlilik demek. Her ne kadar "ötekileri anlamak" ve "birlikte yaşamak" olumlu kavramlardan öte gereklilik olsa da insanın kendi çıkarlarını düşünmesi doğasında var. Bu nedenle huzursuzluk ve çatışmalar sürüp gidiyor. Yine de çokluk her zaman problem demek değil. Bir de Dünya'daki tek insan olduğunuzu hayal edin!

1968 yılından beri geçen kısa sürede dünya nüfusu ikiye katlandı. Önceki binlerce yılla kıyaslayınca bu şaşırtıcı bir artış. Haliyle popülasyon artışı beraberinde aşılması gereken sıkıntılar da getiriyor. Sanırım zorlukların kaynağında zengin, gelişmiş ülkelerde nüfus artışı durma noktasına gelmişken, nüfusu hızla artan ülkelerin zaten fakirlikle boğuşan az gelişmiş ülkeler olması yatıyor. Bu da zengin - fakir uçurumunu daha da derinleştiriyor.

Peki bu kalabalığın içinde, bir birey olarak sen neredesin? Doğduğunda Dünya'da kaç insan vardı? Tarihte doğan kaçıncı insansın? Kaç yaşındayken dünya nüfusu 9 milyar olacak?

Bir süre evvel Mehmet Comart arkadaşım bir haber paylaşmıştı: İngiliz yayın kuruluşu BBC, buradaki haberinde dünya nüfusu içinde bireyin kendi yerini bulmasını sağlayan interaktif bir uygulama yapmıştı. Biraz araştırınca Birleşmiş Milletler Popülasyon Fonu'nun daha gelişmiş uygulamasını buldum. Buraya tıklayarak uygulama sayfasına gidebilirsiniz. Birkaç kişisel bilgiyi girdikten sonra oldukça ilginç istatistikler sunuluyor. Benimkilerden bir kaçını paylaşayım:

  • Benden önce doğan toplam insan sayısı: 80,108,637,998.
  • Ben doğduğum zaman Dünya'da 5,132,592,189 insan yaşıyormuş.
  • Ben doğduğumdan beri 3,106,808,768 insan daha dünyaya gelmiş.
  • Doğum günümden beri 1,193,031,502 insan da aramızdan ayrılmış.
  • Şu anda 7,046,369,456 insan yaşıyor ve yaklaşık yarısı şehirlerde, diğer yarısı kırsal bölgelerde yaşıyor ve yine neredeyse yarısı erkek ve diğer yarısı kadın.
  • Dünya nüfusunun %40.5'inden daha yaşlıyım ve %59.5'inden daha gencim!
  • Ben 55 yaşına geldiğimde dünya nüfusunun 9 milyara ulaşması bekleniyor. O kadar yaşarsam tabi :)
  • Ben doğduğumda (1988) Türkiye nüfusu 52,272,138 kişiymiş. Şu anda ise 73,861,719 kişi.
  • Türkiye'de benim yaşımdaki erkeklerin %21'i evliymiş.
  • İstanbul nüfusu ben doğduğumda 6,088,528 kişi iken şu anda 10,691,677 kişiymiş.

Siz de kendi bilgilerinizi girip, dünya nüfusundaki kişisel yerinizi görebilirsiniz: http://www.7billionandme.org/

2 yorum

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!