Asiavision


Avrupa'da 1956'dan beri düzenlenen ve popüler Avrupa kültürünün en önemli unsurlarından biri olan Eurovision şarkı yarışmasının benzeri şimdi Dünya'nın en büyük kıtasında sahnelenecek. Asya ülkeleri ile birlikte Okyanusya ülkelerinin de katılacağı yarışmanın adı Asya - Pasifik Şarkı Yarışması (The Asia-Pacific Song Contest). Yarışmanın aktüel adı ise Bizim Sesimiz (Our Sound™).

Eurovision'un yapımcısı Avrupa Yayın Birliği (European Broadcasting Union - EBU), 2007 yılında yarışma formatını Singapurlu ticari bir kuruluş olan Asiavision Pte Ltd.'ye sattı. Böylece bu şirket Eurovision'un benzerini Asya'da gerçekleştirme hakkına sahip oldu. Yapılan hazırlıklar sonucunda yarışmanın ilki bu yıl (2010) yapılacak. Yarışma yeri ve tam tarihi henüz belli değil; ancak şehir devleti olan Singapur'da ve Mart ayında düzenlenme olasılığı oldukça yüksek.

Yarışmanın ilkine 13 ülke katılıyor; bu ülkeler: Avustralya, Bangladeş, Kamboçya, Çin, Hong Kong, Hindistan, Endonezye, Malezya, Filipinler, Singapur, Tayland, Tayvan ve Vietnam. Bu ülkelerin yaklaşık toplam nüfusu 3 milyar (Dünya toplam nüfusunun yaklaşık yarısı) ve yarışmayı televizyon aracılığıyla yarım milyar kişinin izleyeceği tahmin ediliyor. Ayrıca ilerleyen yıllarda bölgede yer alan diğer ülkelerin katılımı ile yarışmacı ülke sayısının 30'u aşabileceği tahmin ediliyor. Bu bilgiler göz önüne alındığında Asya - Pasifik Şarkı Yarışması'nın ticari değerinin oldukça yüksek olduğu görülüyor.

Yarışma formatı ise Eurovision ile hemen hemen aynı. Ülkeler kendi temsilcilerini seçtikten sonra bir cuma gecesi performans gösterisi yapılarak şarkılar canlı olarak sahnelenecek. Bu gösteri sonrası kısa mesaj ve internet aracılığıyla oylar kullanılacak. Eurovision'un aksine Asiavision'da ülkeler 2 oy hakkına sahip ve birini kendi ülkelerine verebilirler. Hafta sonu boyunca sürecek oylama sırasında oy dağılımları sürekli olarak güncellenerek internetten duyurulacak. Oylamanın bitişine yakın katılımcı ülkelerde birçok şehirde "Our Sound" sokak partileri düzenlenecek ve oylamanın tamamlanacağı pazar gecesi kazananlar gösterisi (The Winners Show) ile Asiavision heyecanı son bulacak.

Asiavision 2010'un Türkiye'de yayınlanıp yayınlanmayacağı ise henüz belli değil. Yarışmanın başarısına bağlı olarak Asiavision ileriki yıllarda Türk televizyonlarında da canlı olarak yayınlanabilir. Türkiye'nin Eurovision ile birlikte aynı anda Asiavision'a katılması ihtimali hakkında ise henüz bir açıklama yok. Yasal bir engel bulunmadığı takdirde - elbette farklı şarkılarla - her iki yarışmaya da katılmak hem Türkiye için iyi bir tanıtım fırsatı olacaktır hem de Türkiye'nin jeopolitik önemi daha iyi kavranacaktır.

5 yorum

Bana göre özentilikten başka bir şey değil.Eurovisionu geçeceğini hiç sanmıyorum.Ayrıca oylamalarında kendi ülkene oy verme fikrinide çok saçma buluyorum.Gereksiz bir yarışma olduğu kanaatindeyim.Türkiye'ye EUROVISION'da başarılar diliyorum...

Yanıtla

@ Adsız 12 şubat,
Bence özentilik olarak algılanmamalı. 2 oy uygulaması ise yarışmayı belki Eurovision'dan biraz farklı kılmak için yapılıyordur.

Yanıtla

Bende Güney Kore kazansın
Ayrıca özentilikle hiçte alakası yok .. !

Yanıtla

@ pnar,

Neden Güney Kore diye soracaktım ama Blogger profiline göz atınca nedenini öğrendim :)

Yanıtla

Bence bu ayrışmaya Türkiye de katılmalı... Türkiyeyi sadece Euro vizion la değelrlendirmek saçma olur.Zaten Türkiyenin hangi kıtada olduğu da muama olduğu için hem Avrupayı hem Asyayı yansıtan yaşam biçimerimiz de var... Bu nedenle Türkiye katılırsa hem turizm sektörüne reklam olur hem ticaret hem sanayi... Kısacası şarkı yarışmasıyla renkelen dünyamızı ekonomi yönünden de kalkındırmış oluruz... ormat olarak benzede se Euro viziona bazı anlamlarla ayıran özellikleri var.Euro vizyonun tadının kaçtığı da ortada zaten... Ayrımcılık hat'safada bazı ülkeler elenmiyor ve öylesine katılıyor.Bir uluslar arası şarkı yarışmasında yapılmayacak davranışı sergiliyorlar!Bence Asia vizion yeni bir sayfa oluştur dünyada ve inşallah olur :)

Ayrıca Asyanın kalbi Güney Kore ve Japonya niye katılmıyor isimlerini göremedim listede... Umarım özellikle Güney Kore de katılır :)

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!