2009'da Bilimin Köşe Taşları 1

Görsel: Güneş Fırtınası (NASA)

Her yıl dünyanın dört bir yanında birçok daldan bilim insanı insanlığın ortak birikimini ve evreni kavrayışını arttırmak için çalışıyor. Bu süreçte binlerce bilimsel araştırma, keşif ve icat ortaya konuyor. Bunların bir kısmı kısa zamanda doğrudan hayatımızı etkilese de tümü geleceğe bir adım daha yaklaşmamızı sağlıyor. Hızla ilerleyen bilim serüveninde geçen yıl hangi önemli olayların yaşandığını hatırlamak ister misiniz? Cevabınız evetse 2009 bilim yolculuğunun köşe taşlarını hatırlayalım:

Not: Bu yazı New Scientist sitesindeki "Total Recall: The Milestones of 2009" gönderisini kaynak almaktadır. Resimli, İngilizce anlatımı için kaynak gönderiye bu nota tıklayarak ulaşabilirsiniz.

1. Ocak

Küresel ısınmanın etkisinde Antartika'nın düşünülenin aksine gezegenin diğer yerleri kadar hızla ısındığı anlaşıldı.

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden David Bickford, dünya genelinde kurbağa bacaklarından yapılan yemeklerin vahşi populasyona zarar verdiğini açıkladı.

Ulusal Bilimler Akademisi (NAS) tarafınca hazırlanan rapor, bir güneş fırtınasının Dünya'yı vurması halinde ABD'nin doğu yakasının enerjiden mahrum kalması için sadece 90 saniyenin yeterli olduğunu gösterdi.

2. Şubat

Karbondioksid emisyonunu ölçmek üzere gönderilen NASA Yörünge Karbon Gözlemcisi fırlatılmasından kısa süre sonra Büyük Okyanus'a düştü.

Evrim Teorisi'nin kurucusu Charles Darwin doğumunun 200. yıl dönümünde anıldı.

Birleşik Devletler uydusu Iridium ile Rusya'nın Cosmos 2251'nin çarpışması sonucu uzaya 1632 parça çöp dağıldı.

3. Mart

Beyin bağlantılarının sayısını gösteren ilk görüntü elde edildi.

Diğer insanların genetik bilgilerini çalıp yasal olmayan şekilde kullanmanın ne kadar kolay olduğunu ortaya çıkaran New Scientist araştırmasının yazarı "Genom Hack" (Genom Korsanlığı) kavramını ortaya koydu.

İtalya'nın Pisa Üniversitesi'nden Psikiyatrist Donatella Marazatti, hormonal değişimlerle ilgili iki çalışmasında sadomazoşist aktivitelerin çiftleri yakınlaştırdığını gösterdi.

ABD ekonomik canlandırma paketi kapsamında bilim ve teknolojiye 120 milyar dolar aktarılması kararlaştırıldı.

İsveç'in Lund Üniversitesi'nden Mathias Osvath, 30 yaşında bir şempanzenin hayvanat bahçesi ziyaretçilerine fırlatmak için beton parçalarından diskler hazırladığını buldu. Osvath, bu davranışın şempanzelerin gelecek için plan kurabildiklerini kanıtladığını öne sürdü.

4. Nisan

13.1 milyar ışık yılı uzaklıkta bir yıldız patlaması tespit edildi. Bu, bugüne kadar gözlenen en uzak nesneydi.

Eşik değerini tespit etmek için yapılan en kapsamlı denemede tehlikeli iklim değişikliğini önlemek için hala % 50 şansımızın olacağı değer, atmosfere salınacak 1 tirilyon ton karbon olarak hesaplandı. Halihazırda 500 milyar ton karbonu atmosfere salmış vaziyetteyiz.

Nisan'da beliren domuz gribi, Dünya Sağlık Örgütü'ü sıkalasında 6. dereceye yerleştirilerek 1968'den beri karşılaşılan ilk küresel salgın hastalık (pandemi) oldu.

Devamı için buraya tıklayınız!

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!