2009'da Bilimin Köşe Taşları 2

Görsel: "Ida" Fosil İskeleti (Mario Tama / Getty)

2009 bilim serüveninin köşe taşlarını anımsama yolculuğumuz Mayıs ayında kaldığı yerden devam ediyor:

Not: Bu yazı New Scientist sitesindeki "Total Recall: The Milestones of 2009" gönderisini kaynak almaktadır. Resimli, İngilizce anlatımı için kaynak gönderiye bu nota tıklayarak ulaşabilirsiniz.

5. Mayıs

Problem çözebilen arama motoru Wolfram Alpha lanse edildi.

Fosil iskelet "Ida"nın tartışmalı bir şekilde tüm primatların ortak atası olduğu iddia edildi. Daha sonra sadece modern lemurların atası olduğu anlaşıldı.

Avustralya'nın Melbourne Üniversitesi'nden Bryan Fry, Komodo ejderlerinin avlarını öldürmek için zehir kullandığını keşfetti. Önceden bakterileri kullandığı düşünülüyordu.

6. Haziran

ABD Besin ve İlaç Dairesi, daha az sağlıksız versiyonlarının üretilmesini teşvik etmek için sigara düzenlemesini oyladı.

Challenger Deep'i (okyanusların en derin bölgesi, 11 kilometre, Büyük Okyanu'ta) keşfeden robotik denizaltı Nereus, 11 kilometre derine dalarak dünyanın en derine dalabilen aracı unvanına sahip oldu.

7. Temmuz

Çocuklar büyüdükçe genlerin zeka gelişimine daha çok etki ettiği gösterildi. Bu daha önceki, genetik mirasımıza çevrenin çok etki ettiği görüşüyle çelişiyordu.

Alglerin hidrokarbon (yakarak enerji elde ettiğimiz organik moleküller) üretmelerini sağlama umutları genom öncüsü Craig Venter'in Exxon Mobil (dünyanın en büyük petrol ürünleri üreticisi ve satıcısı) ile birlikte bu teknolojinin peşine düşeceklerinin duyurması ile arttı.

Periyodik tabloya eklenen son element, element 112'ye resmi adı verildi: Copernicium.

8. Ağustos

Primat bilek kemiği analizleri insan atalarının ellerinden destek alarak yürümediklerini ortaya çıkardı. Ekim'de yapılan ilkin insan ataları (Ardipithecus ramidus) ile ilgili analiz bu bulguları doğruladı ve atalarımızın dik yürüdüklerini gösterdi.

İsviçre'deki Düşük Maliyetli Tüp Bebek Vakfı (Low Cost IVF Foundation) sayesinde tüm zamanların en düşük maliyetli tüp bebek tedavisi Afrika'da yapıldı. Birleşik Devletler'de tüp bebek tedavisi 12 bin dolar kadar tutabiliyor.

Not: Parantez içindeki bilgiler tarafımca eklenmiştir.

Devamı için buraya tıklayınız!

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!