Google İle Dünyayı Değiştirin!

1995 yazında bilgisayar mühendisleri Larry Page ve Sergey Brin doktora yapmak üzere gittikleri Stanford Üniversitesi'ne tanışırlar ve Google tarihi başlar. Arama motoru Google ileriki yıllarda şirketleşecek, bünyesine çalışanlar katacak ve yeni uygulamalarıyla internet dünyasına yön verecektir.

Geride kalan yıllarda kullanıcılara sunduğu hizmetlerle internet ve genel anlamda teknoloji dünyasını şekillendiren dev, Google, bugünlerde 10. yılını kutluyor. Google ana sayfasında verilen linkle 10. yıl kutlama sayfasına ulaşılıyor. Buradan ulaşabileceğinizi 10. yıl sayfasında 10 üssü 100 projesi duyuruluyor, resimler ve kısa yazılarla Google tarihini anlatan zaman çizelgesi meraklılarına sunuluyor, Google'cıların gelecek 10 yıla dair fikirleri (İngilizce) paylaşılıyor.

Google'ın 10. yaşını kutladığı etkinliğin en çok ses getirecek ögesi Proje 10 Üssü 100 gibi görünüyor. "Proje 10 Üssü 100 olabildiğince fazla insana yardımcı olarak dünyayı değiştirecek fikirler için yapılan bir çağrıdır," açıklamasıyla tanıtılan projenin amacı gerçekçi bir fikri gerekli maddi desteği sağlayarak hayata geçirmek. Dünyanın herhangi bir yerinde bir kişinin aklındaki bir fikir belki de gerçekleştiği takdirde pekçok şeyi değiştirecek; ancak bundan kimsenin haberi yok. İşte bu projenin amacı olabildiğince çok insana yardım etmeyi sağlayacak böyle parlak bir fikrin gün yüzüne çıkarılması ve desteklenmesi.

Sizin de böyle bir fikriniz varsa proje sayfasındaki formu (Doldurulması çok kolay.) doldurup en geç 20 Ekim'e kadar göndermelisiniz. İsterseniz YouTube'a yükleyeceğiniz bir video ile fikrinizi daha çok kişiye ulaştırabilirsiniz. Sonra Google uzmanları kapsam, derinlik, yapılabilirlik, etkinlik ve etki süresi gibi kriterleri göz önüne alarak en uygun 100 fikri belirleyecek ve bu fikirler 27 Ocak'tan itibaren internet kullanıcıları tarafından oylanacak. Oylamada ilk 20'ye giren fikirler danışma kurulunda yine değerlendirilecek ve 5 fikir finale seçilecek. Google bu beş fikrin projelendirilmesi ve hayata geçirilmesinde fikir sahiplerine yardımcı olacak ve bu iş için ayırdığı 10 milyon dolarlık fonu bu projelere açacak.

İlk 5'e giremeyen ilginç fikirler için proje dışından organizasyonlar fon sağlamak isterse, siz de istediğiniz takdirde (Bunu başvuru formunun 20. maddesinde soruyorlar.), Google aracı oluyor ve sizinle iletişime geçiyor.

Birçok alanda öncü olan ve bugün dünyanın en büyük markalarından biri olan Google büyüklüğünün farkında olarak 10. yılında öncü ve yenilikçi bir projeyle karşımızda. 10 Üssü 100 Projesi'nin sonunda bazı insanların hayallerindeki fikirler hayata geçecek ve kim bilir kaç insana daha iyi bir hayat için yardım edecek. Ben de şimdiden tüm fikirleri, özellikle de finale kalacak 5 fikri ve bunların gerçekleştirildikleri takdirde nasıl sonuçlar doğuracağını merak ediyorum. Umarım, Google'ın proje ana sayfasında da dediği gibi, "En çok yardımı sağlayacak olanlar kazanır!"

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!