Sesli Sözlük Geliyor

Değerini pek bilmesek de tarih içerisinde yoğurulmuş çok köklü ve gelişmiş bir dilimiz var. Yerini yabancı kökenlileriyle değiştirmeye özeniyor olmakla birlikte dilmizin çok geniş bir sözcük hazinesi olduğunu da unutmamak gerekir. Bu kadar çok sözcüğe sahip olan bir dilin haliyle ihtiyaçları karşılayan bir sözlüğe ihtiyacı oluyor.

Milyonlarca insan hayatında hiç sözlük açmamış, karıştırmamış olmakla birlikte Türkçe konuşuyor. Aslında bu normal birşey; sonuçta kimse kelimeleri sözlükten öğrenerek büyümüyor. Ancak hâl böyle olunca telaffuzu veya yazımı yanlış bilinen sözcükleri kullanan sayısı artıyor. Okullarda zorunlu olarak sözlük veya yazım kılavuzu kullanmaya yönlendirildiğimiz durumlar dışında ellerimiz bu kitapçıklara pek uzanmıyor. Bu durumda yanlışı zamanla doğru gibi kabullenip kullanıyoruz ve dilimizi kendi ellerimizle - ya da dillerimizle - bozuyoruz.

Ben daha önceki yazım çalışmalarım vasıtasıyla okul dışında da sözlük kullanmaya başlamıştım ve zamanla sözlük kullanmanın gerekliliğini daha iyi kavradım. Yaklaşık iki yıl evvel evime internetin girmesiyle sanal dünya üzerinden sözlüklere ulaşmaya başladım ve o günden bu yana Türk Dil Kurumu'nun internet sitesindeki sözlükten faydalanıyorum.

TDK'nın sözlüğünü kullanmanın sanırım en güzel yanı sonuçların tartışmasız oluşudur. Çünkü başka kaynakların sözlükleri yanlış bilgi içeriyor olabilir. Ayrıca internet sözlüğü sürekli güncellendiği için bir değişiklikten hemen haberdar olabiliyorsunuz.

TDK internet sitesinde Güncel Türkçe Sözlük, Kişi Adları Sözlüğü, Terim Sözlükleri gibi sözlüklere şimdi bir de Sesli Türkçe Sözlük ekleniyor. 26 Eylül Dil Bayramı'nda hizmete girecek Sesli Sözlük'te 117 bin sözcüğün doğru telaffuzu yer alacak. Eski TRT spikerleri Rahmi Aygın ve Göksel Durna tarafından seslendirilen sözlük ile iki yılda elli beş milyon kez kullanılan TDK internet sözlüklerine olan ilginin artması bekleniyor.

Teknolojiden faydalanarak hizmetlerini akademik olmanın ötesinde güncel hayatta kullanılabilir kılan Türk Dil Kurumu'nun yeni projesi ise sözcüklerin sesli telaffuzunun yanına sesli açıklamaları da eklemek.

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!