Bunları Biliyor musunuz?

16 takımla başlayan Euro 2008'de takım sayısı yarıya düştü, heyecan ise ikiye katlandı. Çeyrek finalde çok iyi futbol oynayan takımlar birbirinin rakibi ve bu kez mağlubiyetin telafisi yok. Çeyrek final bizim için de oldukça heyecanlı olacak; çünkü Milli Takımımız da çeyrek finalde yer alan Avrupa'nın en iyi sekizinden birisi. Açıkcası şampiyona başlamadan önce ben Millilerimize pek şans tanımıyordum. Ama sonuçta oynanan oyun futbol ve futbol her zaman süprizlere açık bir oyun. Sanırım biraz da bundan dolayı bu sporu seviyoruz.
Şampiyonada oynanacak toplam 31 karşılaşmanın 24'ü oynandı. Başta Türkiye'nin maçları olmak üzere bir çoğundan büyük keyif aldık. Gerçekten de güzel futbol oynanan iyi bir turnuva izliyoruz. DRT23'te geride kalan bu maçların özetlerini yazmadım veya haberlerini yapmadım. Bunun nedeni bu günlerde fazla vaktimin olmaması olduğa kadar zaten bu tür özet ve haberlerin hemen her yerden ulaşılabiliniyor olması. DRT23'te şampiyona başlamadan önce de yazdığım Euro 2008 yazılarında daha ziyade ilginç ve bilgilendirici genel konulara değindim. Bu yazıda da böyle bir konuyu konuşacağız.
Şampiyonada oynayan futbolcular hakkında genel istatistiklerden bahsetmek istiyorum. Hazırsanız başlayalım!
Şampiyonaya katılan her milli takım 23 futbolcu seçmek durumundaydı. Böylece şampiyonaya 16 milli takımda oynayan toplam 368 futbolcu katıldı. Bunlardan bazıları sakatlık yüzünden ya da teknik direktörlerinin seçimi sonucunda henüz hiç oynamadı. Turnuvada yoluna devam eden takımların yedeklerde kalan oyuncuları için şans devam ediyor!
Turnuvada 48 kaleci, 121 defans, 117 orta saha, 82 hücum oyuncusu yer alıyor (elenen takımlar dahil). Geçen turnuvada, Portekiz 2004'te, etkili defans kurgusu, oynamayan ve oynatmayan yapısıyla mutlu sona ulaşan, Yunanlılar hariç futbolseverleri hayal kırıklığına uğratan Yunanistan'ın o sisteminden etkilenerek mi en çok defans oyuncusu seçildi acaba? Neyse ki bu şampiyonadaki futbol çok daha iyi. (Yunanistan bu şampiyonada gruplarda puan toplayamayan tek takım mı?!)
Elbette bu oyuncuların oynadığı kulüp takımları var. Euro 2008'e en çok futbolcu gönderen takımları merak ediyor musunuz? İşte o takımlar: Panathinaikos ve O. Lyon 10'ar futbolcuyla ilk sırada yer alıyor. Bu ikiliyi 9'ar futbolcuyla Galatasaray ve Bayern Münih izliyor. Werder Bremen ve Barcelona 8'er; Real Madrid, Chelsea ve Arsenal 7'şer futbolcu göndermiş.
Ülkelerin futbol liglerinin kalitesini gösteren verilerden birisi bu liglerin milli takımlara kaç futbolcu gönderdiğidir. En çok hangi ülkenin liglerinden (Araştırma fırsatım olmadı ama bir ihtimal her hangi bir ülkenin ikinci liginden bir oyuncu da milli takıma çağırılmış olabilir.) futbolcu çağırılmış olabilir, önce bir tahmin edin. Tahmininiz hazırsa işte gerçek veriler, karşılaştırabilirsiniz: Almanya 57, İngiltere 43, İspanya 41, İtalya 36, Rusya 30, Fransa 23, Yunanistan 21, Türkiye 18, ve liste sonrasında devam ediyor. Son sırada ise tek futbolcuyla Bulgaristan yer alıyor. Özellikle ilk dört ülkenin 1. ligleri tüm dünyada ilgiyle takip ediliyor. Ama yine de sormak lazım, acaba bir ülkede bu kadar çok yabancı futbolcunun yer alması ne kadar iyi? Tabi bu verilerle ne kadar yabancı futbolcu olduğundan ziyade, ne kadar iyi yabancı futbolcu bulunduğu çıkarılır. Neyse, şampiyonaya bu kadar futbolcu göndermek en azından liglerin kalitesini (zaten kalitesini bildiğimiz liglerin) gösterir.
Şimdi duruma bir de futbolcuları yabancı ülke liglerinde oynayan milli takımlar açısından bakalım. Bu istatistikte çeyrek final rakibimiz Hırvatistan 21 futbolcuyla ilk sırada. Mucizevi maçta turnuva dışına ittiğimiz Çek Milli Takımında ise 20 futbolcu lejyoner. Türkiye 6 lejyoneri ile son sıralarda yer alırken son sıradaki Rusya'da bu rakam 1.
Futbolcuların yaş istatistiklerine de bakalım. Mevkiî bakımından şampiyonada en çok genç oyuncunun oynadığı bölge orta saha. Milli takımların kalelerini yaş ortalaması yüksek futbolcular koruyor. Turnuvanın en genç takımı Avusturya; en yaşlı takımı ise İtalya. Buraya kadar verdiğim yaş verileri 25 yaş altı genç futbolcular ve 25 yaş üstü olanlar olarak hazırlandı. Genel yaş ortalaması alındığında ise 29,18 yaş ortalaması ile en yaşlı takım İsveç; 26,17 ortalama ile en genç takım ise Rusya. Türk Milli Takımının yaş ortalaması ise 26,81; yani turnuvanın en genç takımlarından birisiyiz. Turnuvanın en genç oyuncusu 19 yaşındaki Türk asıllı İsviçreli forvet Eren Derdiyok. Turnuvanın en yaşlı iki futbolcusu 38 yaşlarında ve bunlardan Avusturyalı Ivica Vastic bu yaşta gol atarak şampiyona tarihinin en yaşlı golcüsü ünvanını elde etti.
Bir futbolcuda aranan en önemli özelliklerden birisi de güçlü bir fiziğe sahip olmasıdır. Fizik deyince akla gelen özelliklerden birisi de boy uzunluğu. Elbette boy uzunluğu ile futbol kalitesi arasında doğru orantı kurmak mümkün değil. Ama yine de takımda, özellikle de kalede ve defansda, bir kaç uzun futbolcu bulunması faydalıdır. Neyse fazla uzatmaya gerek yok. Son grup maçımızda Volkan Demirel'in yere serdiği Jan Koller 202 cm ile şampiyonanın en uzun oyuncusu(ydu!). Bu arada Volkan'ın boyu 191 cm. Romanyalı orta saha oyuncusu Florentin Petre 166 cm. lik boyu ile şampiyonanın en kısası.
İlginç istatistiklerimizin sonuna geldik. Hepsi de bu turnuvada yer alan futbolcularla ilgili genel bilgilerden oluşuyordu. Turnuvanın sonunda en çok gol atan futbolcu, en çok asist yapan futbolcu, en çok paslaşan takım vs. gibi istatistiklerden bir derleme yapmayı da planlıyorum. Zaten bu istatistiklerden şimdiden bahsetmem anlamsız olurdu. Neyse umarım bu şampiyonada en çok maç oynayan takım istatistiğini paylaşacak iki takımdan biri Türkiye olur! Görüşmek üzere...

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!