23 Gün

Avrupa Futbol Şampiyonası heyecanı tüm hızıyla sürüyor. Futbol meraklılarının bir kısmı bu heyecanı evlerinden televizyon aracılığıyla yaşıyor ya da maç yayını yapan eğlence mekanlarına gidiyor. Şüphesiz bu turnuvanın keyfini en çok alanlar, Avusturya ve İsviçre'deki futbol severler. Orada bulunma şansına sahip olanların da turnuvayı uzaktan takip edenlerinde faydalanabileceği bir internet hizmeti var: Google 23 Gün.
İnternet teknolojisinin altın çocuğu Google, sadece spor müsabakası olmanın ötesinde kültürel ve ekonomik bir olay olarak nitelendirebileceğimiz Euro 2008 için özel bazı uygulamalar hazırlamış ve bu uygulamalar bütününe "23 Gün" adını vermiş. Tahmin edebileceğiniz gibi 23 Gün ifadesi turnuvanın süresi.
23 Gün'ün uygulamalarından biri Google Maps'i bir şekilde bu turnuvayla ilişkilendirmek üzerine kurgulanmış. G. Maps'te turnuvaya özel bir sayfa hazırlanmış. Buraya girdiğinizde sizi Avrupa haritası karşılıyor. Haritada turnuvaya katılan ülkeler bayraklarıyla, turnuvada kullanılan statlar ise stadyum görseliyle işaretlenmiş. Stadyum görsellerine tıklayınca statla ilgili yapısal ve tarihi bilgiler ile bu statta turnuva boyunca oynanacak mücadeleler de belirtiliyor. Ülke bayraklarına tıklayınca takım kadrosu ve oynanacak maçlarla ilgili bilgilere ulaşılıyor. Haritadan taraftarların çekip yüklediği şampiyona fotoğraflarına ve ev sahibi şehirlerdeki bar ve kulüplerin adreslerine ulaşmak mümkün. Haritanın yanındaki kolonda şampiyonayla ilgili güncel haberler de mevcut.
Diğer bir uygulama kişiselleştirilmiş Google giriş sayfası iGoogle'da kullanıcılara sunulan Euro 2008 aracı. Bu araçla maçlar, puan durumları, takımlar ve YouTube'taki taraftar videolarına ulaşmak mümkün.
Sanırım futbol ve oyun terimlerini yan yana getirmemek olmazdı ve Google da bunu atlamamış. Hazırlanan flash oyunu yine iGoogle sayfanızda oynayabilirsiniz. Nasıl oynanacağı anlatılmış. Yapmanız gereken isminizi ve ülkenizi seçip oyuna başlamak. Aldığınız puanlar ülke puanına ekleniyor. Kendinizi footgoogle (Bu ismi ben uydurdum; fena da sayılmaz :) milli takım oyuncusu olarak hissedebilirsiniz. Serbest vuruşları, penaltıları ve orta sahadan çekeceğiniz şutları gole çevirerek puanları toplayabilirsiniz. Ve bir not: Ben bu yazıyı hazırlarken Türkiye sıralamada altıncıydı.
Google 23 Gün ile şampiyonadan aldığınız keyfi biraz daha arttırabilirsiniz. Şüphesiz Millilerimizin Cuma günü alacağı galibiyetten daha çok bu keyfi arttırabilecek birşey yok. Bu yazı vasilesiyle Milli Takımımıza bir kez daha başarılar diliyorum!

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!