Geleceğe Damgasını Vuracak Teknolojiler

Gelecek 30 yılda insan yaşamına en büyük etkiyi sizce hangi teknoloji yapacak? İngiliz popüler bilim dergisi New Scientist, Kraliyet Mühendislik Akademisi ve Norveçli enerji şirketi Statoil ortaklığında gerçekleştirilen yarışmaya 1100'den fazla fikir gönderildi. Yarışma jürisi bu fikirlerden beşini kısa listeye seçip finale bıraktı. İnternet üzerinden yapılan oylamaya yaklaşık 9000 oy verildi. Yarışmayı kazanan fikir ise "nanorobotlar" oldu.

Yarışma jürisinin finale seçtiği 5 fikir şunlardı:

Nanorobotlar: Moleküler ameliyatlar gerçekleştirerek başta kanser olmak üzere birçok hastalıkla mücadelede devrim olabilcek nanometre (metrenin milyarda biri) boyutundaki robotlar.

Sentetik biyoloji: Yapay genomlar taşıyacak sentetik mikroplar tasarlanan biyokimyasal yolakları ile selülozdan etanol üretmek gibi endüstri ve çevreye olağanüstü etkileri olacak üretimlerde kullanılabiliecek.

Uzaktan hissetme ve varoluş: Dijital bağlantılar sayesinde kullanıcı gerçekte olduğundan farklı bir yerde varmış gibi davranıp hissedebilecek ve böylece coğrafya anlamını yitirecek.

Çevirmen makine: Tüm diller arası, anında çeviri yapabilecek makineler sayesinde tüm dünya insanları aynı dili konuşuyormuşlar gibi rahat iletişim kuracaklar ve insanlık tarihinde ilk kez her milletten insan birbiriyle konuşabiliecek.

Yapay zeka: Bilinçli yapay zekaya sahip bilgisayar donanım ve yazılımları geliştirilecek ve ilk kez insanoğlu evrende kendinden farklı bir bilinçle etkileşime geçecek.

Finalde oyların %35'ini (3,097 oy) alan nanorobotlar fikrini sunan, 30 yaşındaki Catherine McTeigue yarışmayı kazandı. McTeigue ödül olarak Norveç'in kuzeyindeki Svalbard şehrine ve Statoil'in Kuzey Denizi'ndeki dev gaz platformu Troll'e gezi hakkı kazandı.

Öne çıkan ancak yarışmayı ikinci olarak tamamlayan fikir ise yapay zeka oldu.

Muhtemelen yarışmaya gönderilen fikirler arasında daha özgün olanları da vardı ama öne çıkanlar ayakları yere basan fikirler oldu. Nitekim jürinin finale seçtiği fikirler halihazırda bilim dünyasının ciddi şekilde ilgilendiği teknolojiler. Bence bu fikirlerden en kısa sürede hayata geçirilebilecek olanı çevirmen makineler. Google Translator'ın biraz daha geliştirilmiş ve entegratif versiyonu olarak hayal edebiliriz. Her biri önemli olan bu teknolojilerden nanorobotlar ve sentetik biyoloji benim favorilerim. Ancak pratiğe geçirilebilirlik açısından sentetik biyolojiyi bir adım önde görüyorum. Rutinde nanorobotların ameliyatlarda (bu nano-cerrahların operasyonuna ameliyat diyeceksek eğer) yer almaya başlaması için daha uzun zaman olduğunu düşünüyorum.

Yarışmanın resmi internet sitesi: http://www.newscientist.com/engineeringgreats

2 yorum

Yazıyı okurken aklıma ilk yapılacak olan şeyin çevirmen olacağaı geldi...Yazının devamını okuyunca aklın yolu bir dedim :)

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!