Gelecekteki İnsanoğlu

Evrim modern bilimin safsatası mı yoksa birçok kişinin kabullenmekte zorluk çektiği bir gerçek mi? Konu hakkında az çok bilgisi olan ve hatta olmayan herkesin çekinmeden görüşünü savunduğu bir tartışma konusu evrim. Bu konuyu bu kadar önemli kılan sadece salt bilim olmanın yanında aranan cevabın aynı zamanda din ve felsefe ile derin bağlantısı olmalı. Ancak bu yazının konusu evrimi tartışmak değil; bunu belki başka bir yazıda konuşabiliriz.

"Evrim vardır," ya da "yoktur," demek sadece bizim ne düşündüğümüzü gösterir; yani eğer gerçekten evrim varsa bizim ne düşündüğümüzün bir önemi olmaksızın bu sürecin içinde yer alırız. msnbc.com bilim insanlarının evrim, özellikle de insan evrimi hakkında çalışmalarından faydalanarak gelecekte insanlığın nasıl bir değişime maruz kalacağını gösteren interaktif bir uygulama hazırlamış. Christopher Sloan, Peter Andrews, Chris Stringer ve David Lambert'in çalışmalarından hazırlanan Before and After Humans (İnsanlardan Önce ve Sonra) adlı interaktif uygulamayı buradan inceleyebilirsiniz.

Uygulamanın Before (Önce) kısmı günümüze kadar yaklaşık 6 milyon yılda gerçekleşen insan evrimi ile ilgili kısa bilgilerden oluşuyor. Bu süreçte yer alan hominidler beş cins: İlkin Australopithler, Geç Australopithler, İlkin Homo, Orta Dönem Homo ve Geç Homo. Bu cinsler alt türlere ayrılıyor ve tarihsel süreç boyunca gözlenen temel eğilim hominidlerin diğer primatlardan ayrılarak günümüz insanına benzer özellikler kazanarak evrimleşmesi. Bizler ise geç homolardan Homo sapiens türünün üyeleriyiz.

Bilimsel ve bilim dışı tartışmalar arasında öne çıkan bu evrimsel süreç zaten biliniyor. msnbc.com'un uygulamasında asıl dikkat çeken kısım After (Sonra). Evren sahnesinde yer almaya devam edersek torunlarımız - torunlarımızın torunlarının... - yüz binlerce yıl sonra hala bizlere benzemeye devam ederler mi? Cevabınız "hayır" ise onlarda ne gibi değişikliklerin gerçekleşmesini umarsınız?

Elbette hesaplayamayacağımız kadar çok bilgi ve ihtimal üzerinden bunu tasavvur etmek kolay değil. İzlenecek en anlamlı yol geçmişimizdeki değişimin temellerine dayanarak hayal etmek olacaktır. Yukarıda isimlerini saydığım kişiler de bunu yapmışlar ve bazı ara türleri ihmal edersek gelecek milyonlarca yıl içerisinde insanoğlunun neye benzeyeceğini tahmin etmişler. İşte insan evriminin tahmini geleceği:

1. Unihuman (Homo sapiens sapienter) - 1 milyon yıl sonra
Türler değişken olmayan nişler (yaşam ortamı) bulacaklar. Küreselleşme ile gen havuzumuz da bir karışım haline gelecek ve insan ırkları ortak bir noktaya doğru evrimleşerek çeşitliliğini yitirecek. Bunun bir de handikapı var: Çeşitliliği azalan ve evrimleşme hızı düşen unihumanlar yeni ortam şartlarına adapte olmakta zorluk çekecekler ki bu, türün ortadan kalkması ile sonuçlanabilir.

2. Survivalistian (Postapocalypticus) - 2 milyon yıl sonra
Küresel bir felaket (nükleer savaş, göktaşı çarpması gibi...) insan popülasyonunu evrimleşmeye ve yeni özellikler kazanmaya yetecek kadar birbirinden ayırabilir. Böyle ekstrem bir ortamda gelişmiş gece görüşü veya radyasyona dayanıklı deri gibi ilginç adaptasyonlar gelişebilir.

3. Numan (Homo genomicus) - 2,5 milyon yıl sonra
Genetik bilimine yaklaşımımız bizi yeni bir kırılma noktasına götürebilir. Torunlarımızın bazıları genetik mühendisliği yöntemleri ile modifiye olma yoluna giderken bazılar etik ve dini kaygılar ile bunu hoş karşılamayacak. Zamanla modifiyeler diğerlerinden bir hayli farklılaşarak numanları oluşturacak. Kuvvetle muhtemeldir ki değişimi reddedenler ile numanlar karşı karşıya gelecekler. Peki sizce hangisi bu mücadeleyi kazanır?

4. Cyborg (Homo roboticus) - 3 milyon yıl sonra
Robotik müdahaleler rutine dönüşecek. Elbette bu robotik sonradan edinilen karakterler kalıtılamayacak; fakat insanları düşük savunma gücünden implantlara dönüştüreceğinden rağbet görecek. Bu da robotlarla symbiotic yaşam anlamına geliyor. Ortaya çıkan sorun ise şu: İnsan olmanın sınırı nedir? İnsanlıktan çıkıp robotlaşan yapay zekalar tehdit olabilir.

5. Astran (Astranthropus) - 4 milyon yıl sonra
Diğer yıldız sistemlerine seyahat için insanlar genetik ve robotik olarak modifiye edilmiş olacak. Astranlar hayati sistemlerini özel araçlarla destekleyerek hayatlarını donduracak ve yolculuk robot pilotlarca sürdürülecek. Yıldızlararası kolonilerine ulaştıklarında bu yaşam destek ünitelerinden ayrılıp uyanacak ve hayatlarına kaldıkları yerden devam edecekler.

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!