Kıyamet - I: Sayısal Son

Kıyâmet muhakkak gelecektir. Bunda hiç şüphe yoktur. (Hac sûresi: 7)

Bir insanın ömrü, yüzyıllar içerisinde değişmekle birlikte, bugün ortalama 70 yıl civarındadır. Dünya'mız ise yapılan bilimsel değerlendirmelere göre yaklaşık 4.5 milyar yıldır varlığını sürdürmektedir. Bugünkü anlamda insan (homo sapiens sapiens) ise yaklaşık 40 bin yıllık bir geçmişe dayanır.

"Kıyamet", yani bilinen tüm düzenin ve insanın algısı dahilinde veya dışındaki tüm evrenin yok olması olgusu birçok farklı düşünce sistemi veya inanış dahilinde yüzlerce yıldır insanoğlunun merakını cezbetmiştir. Aslında zaman içerisinde bir anda başlayıverecek kıyamet sürecinin başta Dünya'nın var olduğu bir zaman aralığına denk gelmesi evrenin yaşı ve muhtemel kalan ömrü ile bunun yanında dünyanın yaşı ve kalan muhtemel ömrü göze alandığında hesaplanamayacak kadar küçük bir ihtimaldir. Belki de milyon üstü milyonda bir... Ancak kıyametin anlmalı olması için Dünya varlığını henüz sürdürürken gerçekleşmesi gerekir, en azından çoğumuza göre. Bu da yukarıda bahsettiğim olasılığı gereksiz hale getirir. Yeniden hesaplama yapmak gerekir. Ama baştan yeni bir gereksiz hesaba girmeye gerek olmadığını görebiliriz. Çünkü bu sefer başka bir inancımız, hesabımızı geçersiz kılacaktır. Kıyametin kopması için sadece Dünya'nın var olması yetersizdir; çünkü anlamlı bir kıyamet için insanın - bugünkü anlamda insanın - var olması gerekir. Olasılığın arttığını seziyoruz, bir de görelim.

Hala bazı düşüncelerimizi bir kenara koyup genellemeler üzerinden hareket edelim: 1. Kıyamet mutlaka insanın var olduğu bir aralıkta gerçekleşecektir. 2. Homo sapines sapiens 40 bin yıldır vardır. 3. Başka hiçbir yok oluş nedeni - kıyamet hariç, çünkü bunu hesaplayamayız - Güneş'in, yıldızlara özgü sürecin sonunda yaklaşık 3 milyar yıl sonra patlaması ve beraberinde Dünya'yı yok etmesi kadar yüksek bir olasılığa sahip değildir. 4. Kıyamet insanlıkla birlikte Dünya'yı da yok edeceğinden bundan sonrası için kıyametin Dünya'nın yok oluşu olduğunu kabul edebiliriz. O halde kıyamet bundan 40 bin yıl öncesi ile bundan 3 milyar yıl sonrası arasında bir zamanda gerçekleşecektir ve 3 milyarın yanında 40 bin hesaba katılmayacak kadar az bir süredir ve zaten kıyamet bugüne kadar kopmamıştır. 5'inci ve son madde olarak kıyametin elbette herhangi bir "1 yıl" içerisinde gerçekleşeceğini kabul edebiliriz.

Sonuçta şuna ulaşırız: 3 milyarda 1 ihtimalle kıyametin koptuğu "1 yıl"ı yaşayacağız. Başlangıçta söylediğim gibi ortalama ömür - bugün için - yaklaşık 70 yıldır. Demek ki benim, senin, bugünlerde hayatta olan birinin kıyameti yaşama ihtimali 3 milyarda 70, yani 42 milyon 857 bin 142'de 1'dir. Oldukça küçük bir ihtimal, demek ki kıyameti bu kadar ciddiye almamak gerekir (mi?).

Sayısal lotoda bir kolonda 1'den 49'a kadar 49 sayı vardır. Bir oyuncu, bu 49 sayıdan, birbirinin aynı olmamak üzere, 6 tanesini seçer. Bu 6 sayının sırası önemsizdir. Kazanmak için çekilişte çıkacak 6 sayıyı tahmin etmek yeterlidir. Demek ki (49 x 48 x 47 x 46 x 45 x 44)'de 1 ihtimali diziliş önemsiz olduğu için (6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1) ile çarpar ve yaklaşık 14 milyonda 1 olasılığını buluruz.

Lotoyu kazanma ihtiamli 14 milyonda 1 ve kıyamti görme ihtimali yaklaşık 43 milyonda 1 ise şu gerçeği görürüz: Benim veya senin kıyameti görme ihtimalimiz, lotoyu tutturma ihtimalimizin sadece 3'te 1'i. Neredeyse her hafta birileri lotoyu tuttururken, hala kıyameti yaşamamış olmamız matematiksel olarak "büyük şans" (Matematikte şans var mıdır?).
Devam edecek...

4 yorum

oğluuummmmm sonumuz da gelmedi değil ha?

Yanıtla

:) badi'nin bu yorumu son alametmiş ;)

Yanıtla

Gerçekten mükemmel bir yazı olmuş Gürkan ellerine sağlık.Bu yazı ile birlikte seni bir bilim adamı olarak görmeye başladım,hatam varsa affola :)

Kıyamet kopacak mutlaka.Ama insan neyi ne zaman yapacağını bilmez.Mezarın ağzına taş gibi düşünce hiçbir şey yapamadan bekler.O anda tek yapılacak şey vardır."Dua"

Eğer o dua da olmazsa kimse kurtaramaz onu.

Uzun lafın kısası: Kıyamet çok yakın hemde tahmin edemeyecek kadar.Yarında kopabilir.Emir O'nun...

Yanıtla

@Enes
Estağfurullah ne hatası, iltifatların için çok sağol.

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!