Kendi Anket Şablonunu Kendin Yap!

Sitenizi takip edenlerle etkileşime girmenin güzel yollarından biri anket uygulaması yapmaktır. Anket kullanarak takipçilerinizin sitenizle ilgili fikirlerini öğrenebilir ve böylece sitenize yön verebilirsiniz. Veya herhangi bir konuda onların ne düşündüklerini öğrenebilirsiniz. Gündeme uygun anketlerle sitenize olan ilgiyi arttırabilirsiniz.
Blogger benzeri blog uygulamalarını kullananlar, bu platformların verdiği anket hizmetlerinden faydalanabilir. Ancak bunlarla yetinmek istemiyorsanız, daha ilgi çekici anketler hazırlamak istiyorsanız ücretsiz anket hazırlama sitelerinden birinden faydalanmanız gerekecektir. Daha önce de bahsettiğim gibi bu tarz hizmet veren sitelerden biri olan PollDaddy'i kullanıyorum ve herkese tavsiye ediyorum. PollDaddy: Profesyonel Anket yazımda nasıl PollDaddy hesabı açılacağını ve kullanımına dair detayları anlatmıştım. Ancak oradaki sınırlı sayıdaki anket şablonlarıyla yetinmek istemeyebilirsiniz. Bunun iki nedeni olabilir: Birincisi, hazır şablonların görüntüsü sitenize uymuyor olabilir; ikincisi, anket konunuzla ilgili bir şablonun daha uygun olacağını düşünebilirsiniz. Bu yazıda PollDaddy hesabınızda kendinize özgü anket şablonlarını nasıl hazırlayabileceğinize değineceğim.
Öncelikle PollDaddy sitesinde kendinize ait, ücretsiz hesap açmak ve anket hazırlamak konularında yardımcı olacak PollDaddy: Profesyonel Anket yazısını okumanızı tavsiye ediyorum. Böylece buradaki bilgilerden faydalanarak oluşturacağınız anket şablonlarını kullanarak anket oluşturmak ve bunu sitenize aktarmak konusunda sorun yaşamaktan kurtulursunuz. Şimdi, hazırsanız başlayalım:
  1. Hesabınıza girin ve üst açılır menüde Polls > Custom Poll Styles yolunu izleyin.
  2. Açılan sayfada, menünün altndaki Create a New Style tuşuna basın.
  3. Açılan sayfanın adı Style Editor'dür. Style Name kısmındaki boşluğa şablonunuzun adını yazın.
  4. Poll Example kısmında gerçek zamanlı olarak şablonunuzun görünümünü gösteren örnek bir anket vardır.
  5. Edit Style esas kısmımız. Buradaki Choose a part to edit... yazısının yanındaki bölmeyi kullanarak anketi meydana getiren parçaları bir bir hazırlayacağız. Anketin parçaları şunlar: Poll Box (Anket Kutusu: anket zeminiyle ilgili), Question (Soru: anket sorusunun yazı tipi, boyutu, arka planı vb. ile ilgili), Answers (Cevaplar: cevap şıklarının özellikleriyle ilgili), Other Input (Diğer Girişi: katılımcının şıklar dışında bir cevap verebilmesi için cevabını yazdığı bölmeyle ilgili), Result Background (Sonuç Arkaplanı: anket sonuçları görüntülendiğinde, her şıkkın altında o şıkkın yüzdesine dair bar grafiğin arka planıyla ilgili), Result Bar (Sonuç Barı: şıkların yüzde grafiğindeki barın özellikleri), Total Votes (Toplam Oy: anket sonucu görüntülendiğinde, o ana kadar verilen toplam oy sayısını belirten yazıyla ilgili).
  6. Yukarıdaki parçalar tek tek seçilip gerekli düzenlemeler hemen alttaki kısımdan yapılır. Bu kısımda, her parça için bazı alt özellikler vardır. Bunlar ve yapılacaklar şöyle:
  7. Background (Arkaplan): CSS renk kodunu yazın veya renk paletinden bir renk seçin. Renk yerine arkaplan için resim kullanmak için resmin web sayfasının URL'sini yazın (Boş bırakırsanız resim yerine renk aktif olur.). Resminiz küçük ise bir yöne doğru kendisini tekrarlamasını isteyebilirsiniz veya resim yeterliyse no-repeat seçeneğini seçin. Büyük bir resim kullanıyorsanız ankette resmin hangi kısmının görüntüleneceğini seçmelisiniz.
  8. Border (Kenar Çizgisi): Genişliğini, stilini ve rengini seçin.
  9. Margin (Kenar Boşluğu): İlgili anket parçasının diğerleriyle olan mesafesini ayarlamak için üst, sağ, alt, sol kenar boşluklarını seçin.
  10. Padding (Yastıklama): İlgili anket parçasını yaslamak için mesafe değerlerini seçin.
  11. Width (Genişlik): İlgili anket parçasının genişliğini piksel (px) birimine göre yazın.
  12. Font (Yazı Biçimi): Yazı boyutunu, biçimini, rengini seçin. Bold (kalın), italic (eğik), underline (altı çizili) şekillerinden birini veya birkaçını seçebilirsiniz. Son olarak satırlar arası boşluğun mesafesini seçin.
  13. Her anket parçası için yukarıda detaylı olarak anlattığım yapılandırma birimlerinden birkaçını ayarlamanız gereklidir. Aynı anda sayfanın sağ tarafındaki örnekte, anketinizin nasıl görüneceğini eş zamanlı olarak izleyebilirsiniz. Böylece deneyerek daha iyi tasarımlar yapabilirsiniz. Yukarıda bahsi geçen ayarlamaları yaptıktan sonra menünün altındaki Save and Continue tuşuna basarak işlemi tamamlayın.

Yukarıda adım adım anlattığım işlemleri kolaylıkla yaparak özgün anket şablonunuzu hazırlayabilirsiniz. Tasarımcı ruhunuzu anketlerinize de yansıtmak ve bu anketleri sitenizde / blogunuzda kullanmak işte bu kadar basit. Yine de aklınıza takılan bir nokta olursa çekinmeden sorun.

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!