EURO 2008 Hakkında

Avrupa Futbol Şampiyonası yaklaştıkça heyecan artıyor. Bu yıl Milli Takımımızın da turnuvada yer almasıyla Türk futbolseverler için bu heyacan geçen turnuvaya göre daha fazla yaşanacak. Bizlerin merakla şampiyonayı beklediği, ev sahibi ülkelerin son hazırlıklarını yaptıkları şu günlerde turnuvaya dair önemli bilgileri paylaşmak istiyorum bu yazımda.
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası, Avusturya ve İsviçre'nin ev sahipliğinde 7 - 29 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek. Bu turnuvaya ev sahipliği için başvurup finale kalan diğer ülkeler Macaristan ve Türkiye - Yunanistan ortaklığıydı. Macaristan hazırlıklarını tamamlayamadığından, Türkiye - Yunanistan ortaklığı ise oylama ile reddedildikten sonra geriye Avusturya - İsviçre ortaklığı kaldı ve bu iki ülke Euro 2008'e ev sahipliği yapmaya hak kazandı.
Euro 2008'de maçlar her iki ev sahibi ülkenin dörder şehrindeki toplam sekiz stadyumda oynanacak. İşte Avrupa Şampiyonası'nda kullanılacak stadlar (stad ismi / şehir / ülke / kapasite):
  • Tivoli - Neu Stadion / Inssbruck / Avusturya / 30.000
  • Hypo - Arena / Klagenfurt / Avusturya / 30.000
  • Stadion Wals - Siezenheim /Salzburg / Avusturya / 30.000
  • Ernst Happel Stadion / Viyana / Avusturya / 50.000
  • St. Jakob Park / Basel / İsviçre / 42.500
  • Wankdorfstadion / Bern / İsviçre /32.000
  • Stade de Geneve / Cenevre / İsviçre / 30.000
  • Letzigrund / Zürih / İsviçre / 30.000

Euro 2008 için yeni bir kupa dizayn edildi. Henri Delanuay kupası olarak bilinen eski kupanın yenisi Asprey London tarafından tasarlandı. Yine gümüş renkte olan kupanın üzerinde eski şampiyonlar ve kupayı kazandıkları yıllar yazıyor. 8 kilogram ağırlığında, 60 santimetre uzunluğundaki yeni kupanın değeri 50.000 İsviçre frangıdır (60.000 YTL).

UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası 2008'in sloganı "Duygularını koru,"dur. UEFA yöneticilerinden Lars - Christer Olsson "Bu slogan şunu tanımlıyor ki: Duygular sevincin bütün türlerini temsil etmektedir, bazen hayal kırıklığıdır ama maçın son düdüğüne kadar yüksek gerilim anlamına gelmektedir," diyor. Şampiyonanın maskotları ise ev sahibi ülkeleri temsilen iki tane. İnsana benzeyen, çizgi film karakterlerini andıran maskotlar ev sahibi ülkelerin bayrak renklerinde formalar giyiyorlar. Forma numaraları 20 ve 08; yani yan yana durduklarında 2008 oluyor. Trix ve Flix adlı maskotların resmi yazımın başında, şampiyona logosunun yanında bulunuyor. Şampiyonanın resmi şarkısı ise "Like a superstar" ismini taşıyor ve Amerikalı şarkıcı Shaggy tarafından hazırlandı.

Yetkililer ve uzmanlar bu turnuvadan toplam 900 milyon avro (yaklaşık 1.7 milyar YTL) gelir elde edileceğini tahmin ediyor. Bu gelirin içinde yayın hakları, bilet fiyatları, hediyelik eşya satışları ve izleyicilerin diğer harcamaları gibi çeşitli kalemler bulunuyor. Elbette elde edilen bu gelirin bir kısmı şampiyonaya katılan ülkelerin takımlarına para ödülü olarak dağıtılacak. UEFA 184 milyon avro değerinde ödül dağıtmayı planlıyor. Turnuvaya katılan her ülkeye otomatik olarak 7.5 milyon avro veriliyor. Bundan sonraki ödüller turnuvadaki performansa bağlıolarak değişiyor. Grup maçlarındaki her galibiyete 1 milyon avro, her beraberliğe 500 bin avro verilecek. Çeyrek final oynayan takımlara 2 milyon avro, yarı finale 3 milyon avro verilecek. Şampiyona ikincisine ayrıca 4.5 milyon avro, şampiyona ise 7.5 milyon avro verilecek. Bu miktarlara göre tüm maçlarını kazanarak Euro 2008'de şampiyon olan takım toplamda 23 milyon avro kazanmış olacak.

UEFA'ya gelir getirecek belki de en önemli kalem turnuva sponsorları olacak. Sponsorluk karşılığında astronomik rakamlar ödeyen küresel markalar başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada turnuva öncesi ve turnuva süresince büyük çaplı reklam yapma fırsatı elde ediyor. UEFA'nın yalnızca EuroTop ortakları olan Master Card, Carlsberg, McDonalds, Coca Cola, JVC ve Hyundai firmalarından sponsorluk karşılığı elde ettiği gelir 257 milyon avro (yaklaşık 500 milyon YTL).

Turnuvada oynanacak maçların saatleri de belirlendi. Tüm Avrupa ülkelerinden izlenebilecek uygun bir zaman dilimi seçilmeye çalışıldı. Buna göre günde iki maçın oynanacağı grup maçlarından ilki TSİ (Türkiye saati ile) 19.00'da, ikincisi 21.45'te oynanacak. Gruplardaki üçüncü maçlar ve üst turlardaki maçlar günde en fazla bir kez oynanacak ve bu maçlar TSİ 21.45'te başlayacak. Maçların hengi televizyon kanallarında yayınlanacakları da belirlendi. Buna göre Türkiye'de ATV şifresiz olarak ve Digitürk'teki Lig Tv şifreli olarak yayınlayacak.

Euro 2008 hakkında farklı konulardan pek çok bilgiye değindiğimiz yazımızın sonuna geldik. Şampiyona öncesinde ve süresince Euro 2008 ile ilgili haberler ve bilgilendirici yazılar yayımlamaya devam edeceğim.

www.euro2008.uefa.com

Avrupa Kupası Tarihinden Notlar

Euro 2008'in Hakemleri

1 yorum :

Sayın Üyemiz:

Bu bir otomatik mesajdır. Blogger' den yaptığınız bu blogda Blogger Robotumuz navbar kullanmadığınızı tespit etmiştir. Robotumuz bloğunuzu bir sonraki ziyaretinde, bloğunuzda yine navbar bulunmadığını görürse bloğunuzu silecektir. Böyle üzücü bir durumla karşılaşmamanız için bloğunuza navbar koymanızı rica ederiz. Saygılarımızla...

Blogger

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!