Neden Süper Güç I

Neden süper güç? Aslında bu soruyu iki anlamda sorabiliriz: Birincisi, neden Amerika Birleşik Devletleri günümüzün süper gücü? İkincisi, dünyanın diğerlerinden daha güçlü, bir süper güç devlete ihtiyacı var mı? İlk sorudan başlarsak konuyu daha iyi kavrayabiliriz. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki tarih boyunca dünyaya yön veren, bilim ve teknolojinin öncülüğünde her alanda etkili olmuş, diğer devletlerden daha üstün ülkeler olmuştur. Zaman zaman "süper güç" unvanı el değiştirmiştir ve işte bu dönemlerde süper güçlü ülkeleri "şudur" diye göstermek zor olsa da genelde her dönemde böyle bir ülkeyi göstermek mümkündür. Tarih bilgim pek iyi sayılmaz ama bir zamanlar Mısır, Yunan, Roma, Osmanlı ve İngiltere uygarlıklarının çağdaşlarından açık ara önde olduğunu ve dönemlerine yön verdiğini söyleyebilirim. Son sırada, yani günümüzde dünyanın bir numaralı ülkesi Birleşik Devletler. Ama pek çok uzman (siyasetçi, stratejist vb.) yakın zamanda güç odağının ABD'den Avrupa Birliği ve Çin'e (özellikle Çin'e) kayacağı görüşünde. Gel gelelim neden günümüzün süper gücü ABD. Aslında hepimizin bildiği gibi dünya paranın etrafında dönüyor. Bu nedenle bir ülkenin en hassas noktası ekonomisidir. Amerika 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yy'ın başlarında ekonomik anlamda kendi içine kapanmıştır. Yani kendi öz kaynaklarını kullanarak üretime odaklanmıştır. Zaten dünyaca ünlü Amerikan markalarının önemli bir bölümü bu dönemlerde ortaya çıkmıştır. Dahası bu dönemlerde yine pek çok buluş yapılmış ve uygulamaya geçilmiştir. İşin ekonomi faslı ayrıntılı ve uzun olduğundan bu konuyu açmak bir daha toparlayamamama neden olacağından ekonomiyle ilgili bir kaç ara başlığı kısaca belirteceğim:
1.Kuzey Amerika kıtası yer altı ve yer üstü kaynakları bakımından oldukça zengindir.
2.ABD'de ekonomi akıllıca yönetilmiştir. (Bu, bu işi bilenlerin iş başında olduğu demektir.)
3.Kaynaklar verimli kullanılmıştır.
4.İç piyasada devletin kontrolü hakim olmuştur. Belki de bunun en güzel örneği vergi toplama başarısıdır.
5.Rekabetçi Amerikan piyasasında öne çıkmaya çalışırken gelişen, güçlenen her marka aynı zamanda dünya genelinde mücadele edebilecek kapasiteye ulaşmıştır.
6.Amerika kendisini, markalarını ve kültrünü en iyi bir şekilde pazarlamayı başararak tüm dünyayı kendisi için dev bir pazara dönüştürmüştür.
7.Yalnız endüstri ve sanayide değil finans ve bankacılıkta da etkin olmayı başararak dünyadaki para akışında önemli söz sahiplerinden biri olmayı başarmıştır.
Daha başka madddeler yazmak mümkün olsa da konuyu daha fazla dağıtmamakta fayda var. Ekonomi başlığını inceledikten sonra diğer başlıklara değinme sırası geldi.
Devam edecek...

4 yorum

Öncelikle tebrik ederim böyle bir girişimde bulunduğun için.Sonra teşekkür ederim kendini dış dünyadan soyutlamak yerine birikimini herkesle paylaşma çaban için.Hatırlarsan eskiden hep tartışırdık senin deyiminle hep daha iyisini bulmak için.Her zaman daha iyisini bulmak isteyen biriydin.İnanıyorum ki bu başlangıçla beraber bir çok konuda en iyisini bulmuş olan Gürkan Mollaoğlu nun makalelerine şahit olacağız.Bu asil yürüyüşünde başarılar dilerim.

Yanıtla

Sağ ol. Yaptığın yorum sitemdeki ilk okuyucu yorumu. Bu açıdan bunu ilk yapanın sen olman benim için çok sevindirici.
Elimden geldiğince burada bişeyler yazıp fikirlerimi paylaşacağım. Belki bu blog çok ünlenmeyecek ve bu siteyi bilen, takip eden az kişi olacak ama benim için önemli olan popülarite değil. Nacizane bi deneyim diyelim buna. Neyse tekrar sağ ol.

Yanıtla

çok güzel bir yazı dizisi verdiğiniz bilgiler çok yararlı oldu başarılarınızın devamını dilerim

Yanıtla

@ Adsız 11 Haziran 2011 18:09,

Teşekkürler. Bu yazıyı yayınladığımda blog yazmaya yeni başlamıştım. O yüzden yazı dizisinin devamına link vermeyi unutmuşum. Umarım devamını da okumuşsunuzdur. Yazı dizisinin diğer iki makalesinin linklerini sırasıyla yazıyorum:

http://drt23.blogspot.com/2008/02/neden-sper-g-ii.html

http://drt23.blogspot.com/2008/03/neden-sper-g-iii.html

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!