Dünya'nın En Soğuk Şehri

 
Yeryüzündeki tüm canlı türleri kendisine en uygun coğrafyada yaşar ve bu bölgeye o canlını habitatı denir. Ancak insanoğlu tüm sınırları ve engelleri aşarak Dünya'nın dört bir yanına dağılmayı başarmıştır. Ya etrafına uyum sağlamıştır (diğer canlılar gibi) ya da etrafını kendisine uydurmuştur (diğer canlılardan farklı olarak). Gezegenimizdeki insan nüfusu coğrafi şartlar olarak ideal bölgelerde yoğunlaşmışsa da en ekstrem yerlerde bile insanlara rastlamak mümkün. Antarktika'da bile araştırma istasyonları var. Dünya yetmezmiş gibi dönüşümlü olarak bir grup astronot Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşıyor!
 
Bu verdiğim iki örnek insan varlığını gösterse de buralarda henüz insan yerleşiminden bahsetmek doğru değil. Ama Dünya'nın başka uç noktalarında yaşayan insan toplulukları da var. İşste bu yerlerden biri Rusya Federasyonu'na bağlı Sakha Cumhuriyeti'nin başkenti Yakutsk. Kuzey Kutup Dairesinin 450 kilometre güneyinde kalan Yakutsk oldukça da izole bir yerleşim yeri. Google Haritalar'da incelediğime göre binlerce kilometre çapındaki alanda başka bir şehir yok.
 
 
Ancak bu şehri farklı kılan izole olması değil. Yakutsk Dünya'nın en soğuk şehri. Öyle ki kışın sıcaklık genelde - 40 C'den de aşağıda seyrediyor! Hatta tarihinde - 64 C'lik bir rekora da sahip. Bu inanılmaz soğuğa rağmen şehrin nüfusu 270 bin civarında. Peki bu kadar insan neden buraya toplanmış olabilir? Ne onları bu akıl almaz iklime katlanmaya razı ediyor?
 
Bölgeye ilk yerleşim 14. yüzyıl civarında başlamış. Aslında bu insanlar Yakut Türkleri ve bugün hala nüfusun çoğunluğu onlardan oluşuyor. Bu bölgeyi dikkate değer kılan şey yer altı zenginlikleri. Özellikle dünya elmasının beşte biri bu bölgeden çıkarılıyor. Altın gibi başka önemli madenler de burada mevcut. Maden endüstrisinin başı çektiği gelişim bu bölgeye insanları çekmiş ve bu ekstrem koşullarda yaşamaları için onlara bir neden vermiş!
 
Steeve Iuncker—Agence VU
Yazları ise sıcaklık 30 C'lere kadar yükseliyor. İnsanlar yaşam tarzlarını bu iklim koşullarına göre adapte etmiş. Şahsen insanların neden böyle bir yerde yaşamaya razı olduklarını ve ilk fırsatta göç etmediklerini anlayabilmiş değilim. Elmas ve diğer madenler çıkıyor olabilir ama eminim bu insanların hiçbiri milyarder değil. Onlar sadece işçiliğini yapıyorlar ve esas parayı şirketler kazanıyor; her yerde olduğu gibi.
 
Russian Today adlı TV kanalının Yakutsk ile ilgili yayınını aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.
 



 

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!