Türkiye'nin En İyi Üniversiteleri

Üniversite ve meslek seçimi ÖSS sınavlarını atlatan her genç ve ailesi için zorlu bir süreçtir. Nihayetinde gencin tüm hayatını adayacağı meslek ve gelecek 4-6 yılını geçireceği üniversite seçilecektir.
 
Üniversiteden önce meslek seçimi yapılmalıdır. Meslek seçimi öncelikle kişinin kendi ilgi ve yeteneklerine göre olmalıdır. Bu konuda gençlere tavsiyem lise eğitimleri devam ederken bu seçimi yapmaları. Aksi halde ÖSS sınavları sonrası seçim dönemine bırakmak çok büyük bir risk. Kimse bu kadar kısa bir sürede meslek seçemez. Birkaç maddede tavsiyelerimi şöyle sıralayabilirim:
 
Lisedeyken hangi derslerde başarılı olduğunuzu göz önüne alın. İlk kriteriniz sayısal/sözel/sanatsal/spor yeteneklerinizi göze alarak alan belirlemek olmalı.
 
Çocukken yapmayı istediğiniz meslekleri düşünün ve bunları neden istediğinizi sorgulayın. Hala aynı fikirde olup olmadığınızı anlamaya çalışın.
 
Önceliklerinizi belirleyin: Sizin için para mı, kariyer mi, itibar mı, öğrenme isteği mi öncelikli? Veya başka neleri dikkate almalısınız? Sonra ilgi duyduğunuz meslekleri bu öncelik veya önceliklere göre puanlayabilirsiniz.
 
Mesleklerin çalışma şartlarını dikkate alın: Saatleriniz bilgisayar başında mı geçecek? Sürekli insanlarla mı ilgilenmeniz gerekecek? Ekip halinde çalışmak mı gerekir? Çok seyahat etmeyi mi gerektirir? Bunlara benzer soruları sorup kendinizi bu mesleği yaparken hayal edin.
 
Meslek eğitimi ve yaşantısı hakkında çevrenizden veya en azından internetten bilgi edinmeye çalışın. Ancak tek kaynakla sınırlı kalmayın. Çünkü mesleğinden memnun olmayan biri çok olumsuz konuşurken, başka biri onu öve öve bitiremeyebilir!
 
Mesleğin Türkiye ve dünyadaki konumu ve geleceğini araştırın. Mezun olunca ne kadar sürede iş bulabileceğinizi ve ne kadar maaş alabileceğinizi öğrenmeye çalışın. Hangi sektörlerde hangi konumlarda iş bulabileceğinizi öğrenin.
 
Mesleğinizde yükselme durumu nedir, nasıl yükselinir? Lisans eğitimiyle yetinmek istemeyebilirsiniz.
 
Şimdilik aklıma gelen tavsiyeler bunlar. Meslek/bölüm seçiminden sonraki aşama üniversite seçimi. Elbette herkes istediği okulda ve bölümde eğitim alamıyor. Sınav sıralamanızı dikkate alıp karar verdiğiniz bölüm/bölümleri okuyabileceğiniz üniversiteleri tespit edin ve istek sıranıza göre sıralayıp seçim listenize yazın.
 

Üniversite seçiminde okulların akademik başarısı, öğretim kalitesi, bulunduğu şehir, kampüsü, sosyal imkanları, yurt durumu, itibarı vb. birçok kriter dikkate alınmalıdır. Bu hususta yardımı olacağını düşündüğüm bir tablo hazırladım. Aşağıdaki tabloyu dünya genelinde itibar gören üç "dünya üniversiteler sıralaması" ve bir "Türkiye üniversiteler sıralaması"nı dikkate alarak hazıladım. Tabloda alfabetik sırayla dizdiğim 3 vakıf, 6 devlet üniversitesi, birçok bağımsız otoriteye göre Türkiye'nin en iyi 9 üniversitesidir.



Türkiye'nin en iyi üniversiteleri


Elbette tercih dönemlerinde her üniversite kendi özelliklerini ön plana alıp, eksik kaldığı yerleri göz ardı edip kendisini en iyi şekilde tanıtıp, en iyi öğrencileri kendine çekmeye çalışır. Ancak yukarıdaki tablo üçü uluslararası ve biri ulusal dört tarafsız otoritenin verileri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Umarım üniversite seçiminizde yardımcı olur.
 
Tabloyla ilgili açıklamalar ve kaynaklar:
QS Alan: QS World University Rankings'te üniversitelerin alan bazındaki dünya başarı sırası.
SİB: Sosyal ve İdari Bilimler
MT: Mühendislik ve Teknoloji
SvİB: Sanat ve İnsani Bilimler
DB: Doğa Bilimleri


6 yorum

Seçim yaparken genel puana bakılmamalı. QS World University Rankings dünyada bildiğim kadarıyla en güvenilir puanlamaları yapan yer. Orada da üniversitelerin yaşam bilimleri, teknoloji-mühendislik gibi alanları için ayrı ayrı puanlama yapılmış onlara bakmak en doğrusu olur. Örnek olarak İstanbul Üniversitesi
Social Sciences & Management 252=
Natural Sciences 301-350
Life Sciences & Medicine 230=
Engineering & Technology -
Arts & Humanities 226
Gibi bir sonuç vermiş tabi bu 2010 sonucu. Buna göre İÜ'nün en zayıf kaldığı alan mühendislik bölümleri. Ama mühendislik dışı alanlar için ideal sayılır.

Yanıtla

@ Adsız 30 Ağustos 2012 13:18;

Evet, alan bazında başarı sırası da önemli. Zaten ben de tabloda 2011 sonuçlarına göre üniversitelerin alan sıralamalarını "(QS) ALAN" sütununda verdim.

Yanıtla

İnşallah Allah bana böyle üniversiteler nasip eder...

Yanıtla

@ Emre,

Umarım istediğin okulda istediğin bölümü okursun. Böyle hevesli olduktan sonra bir de gerektiği kadar çalışırsan neden olmasın!

Yanıtla

arkadashlar, THE sitesi siralamasinda ODTU 201-225 arasinda, ama burda 276-300 diyor. bence bu yalnish

Yanıtla

@ Merdan Jumayev;

Buradaki veriler, yazının yayınlandığı tarih itibariyledir. THE ve diğer kurumların sonradan yayınladıkları listelerde sıralama değişmiş olabilir. Başka bir yazımda daha güncel bir tablo hazırlayabilirim.

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!