Zamanda Kaybolan Adam


Clive Wearing 1938 doğumlu İngiliz bir müzisyen. Onu farklı kılan şey zaman algısını kaybetmesi. Onun için var olan tek zaman yaşadığı an. Öncesi ya da sonrası onun için hiçbir anlam ifade etmiyor. Bu durumu kavramak kendini bildi bileli zaman algısına bağlı olarak düşünen normal insanlar için çok zor; ancak Wearing bu kabusu yaşıyor.

1985 yılında normalde soğuk algınlığına neden olan Herpes simplex encephalitis virüsünce enfekte olduğunda çok şansız bir gelişme oldu ve virüs Wearing'in beynine saldırdı ve ciddi zarar verdi. O talihsiz enfeksiyondan beri, Wearing retrograde ve anterograde amnesia (hafıza kaybı) yaşıyor. Geçmişi hatırlayamadığı gibi, hafızasına yeni şeyler de kaydedemiyor. Üstelik hafıza kaybı sürekli bir döngü halinde her yaklaşık 7 - 30 saniyede bir tekrarlıyor. Yani Wearing bir anda bilinç kazanıyor ve daha ne olduğunu anlamadan veya bir iki cümle kurup konuşamadan beyni bilincini kapatıp yeniden açıyor.


Yukarıdaki video bir belgeselden Wearing'in durumunu gösteren bölüm. Videoda da göreceğiniz / gördüğünüz gibi Wearing'in hatırladığı tek kişi eşi Deborah. Ancak her defasında onu çok uzun yıllar sonra ilk defa görmüş gibi oluyor. Yine ilginç bir örnek olarak; Wearing bir yiyeceğin adını hatırlasa bile tadını hatırlayamıyor.

Gerçekte varlığı bile tartışmalı olan zaman kavramının insan için ne denli hayati bir öneme sahip olduğunu göstermesi bakımından Wearing vakası oldukça ilginç.

1 yorum :

Çok garip, insan düşünmeye çalışıyor ama işin içinden çıkamıyor. Düşünsene ağzından çıkan kelimeleri bile tamamlamadan unutmaya başlıyorsun.

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!