Hiçbir Şeyi Unutmayan Kadın

Salvador Dali'nin 1931 tarihli "Belleğin Azmi" tablosu

"Zamanda Kaybolan Adam" başlıklı yazımda ciddi bir amnesia vakası olan Clive Wearing'den bahsetmiştim. Wearing'in beyni yaklaşık her 30 saniyede bir hafızasını sıfırlıyor ve yeniden başlatıyor. Bu nedenle Wearing için geçmiş ya da gelecek bir anlam taşımıyor. Geçmişi hatırlamadığı gibi hafızası yeni şeyleri de kaydetmiyor. Aslında hafızasız olmak bir durumun iki ekstrem ucundan biri. O halde sınırsız bir hafızaya sahip olmak nasıl birşey olurdu? Bu sorunun cevabını bilen biri var.

Jill Price'ın beyni diğer insanlarınkinden farklı. Bu yapısal farklılık nedeniyle neredeyse sınırsız bellek gücüne sahip. Nitekim Price inanılmaz bir hafızaya sahip. Yaşadığı hiçbir şeyi unutmayan Price size 20 yıl önce bugün öğle yemeğinde ne yediğini ya da 23 Şubat 1993'te annesiyle ne konuştuğunu anlatabilir. Jill Price'ın sıradışı öyküsünü abc'nin aşağıdaki YouTube videosunda izleyebilirisiniz.





30 saniyelik hafızaya sahip olmak kadar ürkütücü olmasa da sınırsız bir hafızanın duygusal olarak ne kadar zorlayıcı olduğunu da Price'dan dinliyoruz. Çünkü hayatının en zor ve sıkıntı verici anlarını hatırlayarak yeniden yaşayabiliyor. Sınırsız hafızanın bir hediye mi yoksa ceza mı olduğunu siz düşünün!

Böylesi vakalar ilginç olmanın ötesinde bilim için de oldukça önemli. Örneğin Jill Price'ı inceleyen bilim adamları beynin hafıza işlemiyle ilgili başka hiçbir örnekten elde edemeyecekleri çıkarımlarda bulunabilirler.

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!