Asırlık Öngörüler


Gelecek her zaman merak unsuru olmuştur; ister kendi kişisel geleceğimiz olsun ister dünyanın geleceği. Bazı hayalperestlerin geleceğe dair tahminleri şaşırtıcı olabiliyor. Bunlardan biri de pek tanınmayan Amerikalı bir mühendis olan John Elfreth Watkins. BBC'nin the Saturday Evening Post gazetesine dayanarak verdiği habere göre Watkins, 20. yüzyıla birkaç gün kala kaleme aldığı yazısında bir asır sonrasına, yani 2000'li yıllara dair tahminlerde bulunmuştu. 20. yüzyılın başında hayata veda eden Watkins'in 21. yüzyıla dair öngörülerinden birçoğu gerçekleşti ve o zamanın teknolojisini düşününce bu tahminlerden bazıları şaşırtıcı derecede iyi.

Watkins'in gerçekleşen öngörülerinden bazıları şöyle:

1. Dijital renkli fotoğraf

Henüz fotoğrafın yeni kullanılmaya başlandığı bir zamanda Watkins, yüzyıl sonra insanların renkli fotoğrafları çok kısa sürede Dünya'nın bir ucunda diğerine göndereceğini öngörüyordu. Kendi ifadesinde fotoğrafların telgraf ile iletileceğinden bahsediyor. Bugün renkli fotoğraflar saniyeler içinde Dünya'nın bir ucundan diğerine sayısal (dijital) olarak aktarılıyor. Belki bu telgraf ile değil de internet ile yapılıyor ama öngörü temelde oldukça doğru.

2. Amerikalıların uzayan boyları

Watkins'e göre yüzyıl sonra Amerikalıların boyları 1-2 inç daha uzun olacaktı. Gerçekten de istatistiklere göre 1900'de ortalama Amerikalı erkek boyu 66-67 inç (1.68-1.70 m) iken 2000'de 69 inçti (1.75 m).

3. Cep telefonları

Henüz Alexandre Graham Bell'in ABD'nin bir kıyısından diğerine telefon görüşmesi yapmasından bile 15 yıl önce, Watkins 2000'lerde insanların kablosuz telefonlarla ülkeler arası konuşacağını söylüyordu. Gerçekten çağına göre harika bir tahmin!

4. Hazır yiyecekler

Watkins'e göre insanlar hazır yemekleri sipariş edeceklerdi. Bu çoktan gerçekleşmiş bir öngörü. Ancak Watkins tabakların firmalara geri iade edileceğini düşünmüş. Bugün daha çok karton, plastik vb. tek kullanımlık kaplarda hazır yiyecekler servis ediliyor.

5. Yavaşlayan nüfus artışı

Watkins 2000'lerin başında ABD nüfusunun 350-500 milyon arasında olacağını tahmin etmiş. Gerçekte ABD nüfusu yüzyılın başında ancak 280 milyona ulaşmıştı ama en azından nüfus artış hızının azalacağı tahmini doğruydu; çünkü eğer ABD nüfusu son yüzyılda, bir öncekindeki (1800-1900 arasındaki) oranla artmış olsaydı 21. yüzyılın başında ABD nüfusu 1 milyarı geçmiş olurdu.

6. "Sıcak-ev" sebzeleri

Elektrikli aydınlatıcıların güneş ışığı gibi kullanılacağı ve toprağa verilen elektriğin sebze-meyve üretimini hızlandıracağı sistemleri öngörmüştü Watkins. Bitki gelişimini hızlandırmak için toprağa elektrik uygulanması bugün her yerde kullanılmasa da deneysel olarak işe yarayan bir metod. Ayrıca elektrikli aydınlatma laboratuvarlarda bitkilerin büyütülmesinde kullanılıyor. Ancak günlük hayatta bu yöntemlerin tarımda sıklıkla kullanıldığını söyleyemeyiz.

7. Televizyon

Watkins'in olağanüstü öngörülerinden biri de televizyon. Kendi ifadesinde aynen bir uçta kameranın ve diğer uçta ekranın olduğu sistemler aracılığıyla her türden insan ve nesne görüntülerinin millerce öteye aktarılacağını söylemiş.

8. Tanklar

Büyük, tekerlekli kalelerin hızla yol alacağından bahsetmiş. Bu tanımı ilk kez 1. Dünya Savaşı'nda kullanılan tanklar ile örtüşüyor.

9. Daha büyük meyveler

Watkins'in insanların daha büyük meyveler yiyeceği tahmini de tutmuş. Nitekim bugüne değin birçok bitkinin daha büyük meyveler üreten varyeteleri ıslah yöntemleriyle geliştirildi. Hormonlu meyveleri de unutmamak gerek tabii!

10. Hızlı trenler

O dönemde kullanılan en önemli ulaşım araçları olan trenlerin yüzyıl sonra daha hızlı olacaklarını tahmin etmek zor değil ama bu tahmin sayısal olarak o kadar doğru ki; bu da tahmini etkileyici kılıyor. Öyle ki Watkins trenlerin dakikada 2 mil katedeceklerini, ekspres trenlerin de saatte 150 mil hıza ulaşacaklarını öngörmüş. Tam yüz yıl sonra Boston ile Washington D.C. arasında hizmete giren Acela Ekspresi'nin maksimum hızı saatte 150 mildi.

Bazı diğer tahminleri

Merkezi ısıtma ve iklimlendirme; ucuz arabalar; ortalama ömrün 50 yıla çıkması; bedava üniversite eğitimi; dondurulmuş besin nakliyatı. Ortalama ömrün beklediğinin üzerine çıkması sevindirici! Diğer tahminleri ise yine başarılı.

Ve başarısız tahminleri

Elbette Watkins'in yazdığı herşey gerçekleşmedi. Bunlar arasında günlük hayatta İngilizce'de artık C, X ve Q harflerinin kullanılmayacağı, herkesin günde 10 mil yürüyeceği, büyük şehirlerde tüm araç trafiğinin tamamen yeraltına veya yerüstüne aktarılacağı, artık rahatsızlık veren sivrisinek ve sineklerin olmayacağı tahminleri bunlar arasında sayılabilir.

1852-1903 yılları arasında yaşayan mühendis John Elfreth Watkins, bu tahminlerini 1900 yılında Ladies' Home Journal adlı dergide What May Happen in the Next Hundred Years (Gelecek Yüzyılda Olabilecek Şeyler) başlıklı makalesinde yazmıştı.

3 yorum

Şaşırtıcı derecede iyi tahminlerde bulunmuş.

Yanıtla

Bu arada benim yorumlarımdaki satır aralarına laf atıyordun. Eve geldiğinde bir el atayım sana :P

Yanıtla

Ben onu genel söylemiştim. Benim blogumda da aynı sorunun olduğunu görmüştüm zaten. Neyse, bunu da düzeltirsen hayır demem.

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!