Elektrik Faturasındaki Adaletsizlik



Milyonlarca insanın her ay düşünmek zorunda olduğu giderlerin önemli bir bölümü faturalar. Hele İstanbul gibi hayatın pahallı olduğu bir şehirde yaşıyorsanız elektrik, su, doğalgaz için ödediğiniz faturalar büyük bir yüktür. Nihayetinde bunlar aldığımız hizmetlerin karşılığı ama her zaman öyle olmayabilir.

Dikkat ettiyseniz elektrik faturalarında kayıp-kaçak bedeli alındığı yazar. Sorgulanması gereken bunun hizmetin bir parçası olup olmadığıdır. Bedelin 'kayıp' kısmı teknik olarak santrallerden konut ve sanayilere kadar elektriğin aldığı yol boyunca nakil sistemlerinde bir kısmının kayba uğramasını temsil ediyor. 'Kaçak' kısmı ise kaçak elektrik kullanımını belirtiyor. Peki biz bunlardan sorumlu muyuz? Bunların bedelini ödemek zorunda mıyız?

Teknik bir mesele olan elektrik kaybından biz sorumlu tutulamayız. Altyapıya yatırım yaparak daha iyi nakil hatları kurmak elektrik dağıtımcısı şirketlerin sorumululuğunda. Bir benzetme yapmak gerekirse: Online alış-verişle bir ürün alıyorsunuz ve kapıya gelen teslimatçı (kargo görevlisi) size diyor ki: "Arabamız arızalı. Yolda küçük bir kaza geçirdik ve bazı mallar zarar gördü. Zarar gören bu malların bedelleri toplamının bir kısmını da size yansıtmak durumundayız. Aldığınız ürünün ücreti artı bir miktar daha ödemek zorundasınız!" Elbette böyle birşeye herkes karşı çıkar. Ancak benzer bir durumu her ay elektrik faturalarında yaşıyoruz ve sesimiz çıkmıyor.

Kaçak bedeli ise ayrı bir olay. Bunun neresi hukuki bilmiyorum ama her ay kaçak elektrik kullananların borcu faturasını ödeyen abonelere yansıtılıyor. Yani kaçakçı ödüllendirilirken faturasını ödeyen vatandaş cezalandırılıyor. Halbuki kaçak kullanımı önlemek yetkililerin görevi.

Yeni bir uygulamaya göre ülke genelindeki kaçak maliyetini faturalara yansıtmak yerine bölgesel uygulamaya geçilecekmiş (bkz. ilgili haber için buraya tıklayın!). Bazı bölgelerde bu bedel öncekine göre düşecekken kaçak kullanımın yoğun yaşandığı bölgelerde bir hayli artacak. Belki de bu bölgelerde yaşayan aboneler kaçak kullanıma mecbur bırakılacak ve kaçakla mücadele (böyle bir mücadele varsa eğer) imkansız hale gelecek.
Elektrik faturalarına eklenen kayıp-kaçak bedeli dikkate alınmalı ve bu sorun çözülmeli. Bildiğim kadarıyla bazı tüketici koruma dernekleri bu hususta dava açtı. Tüketiciler olarak bizlerin de bu konuyu daha iyi takip edip hakkımızı aramamız gerekiyor.

3 yorum

Çok şaşırmadık açıkçası.
Kış gelir doğal gaz ve elektrik faturaları patlar.
Yaz gelir su faturaları patlar.

Yanıtla

tüm katılanlara katılıyorum, yorum yazanlar da dahil...

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!