Bir önceki yazımda ("Hızla Artan Üniversite Sayısı") Türkiye'de üniversite sayısının son yıllarda hızla arttığını ancak yükseköğretim kalitesinin aynı hızda iyileştiğine şüphe duyduğumu anlatmıştım. O yazımda Türkiye'deki üniversiteleri değerlendirip sıralayan bir kurum olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü'ne bağlı URAP (University Ranking by Academic Performance) Araştırma Laboratuvarı'ndan bahsetmiştim. URAP'ın 2011 yılı raporu bugün itibariyle kurumun internet sitesinde açıklandı.
Dünya'da bu işi - yükseköğretim kurumlarını değerlendirip karşılaştırma - yapan birkaç ciddi kurum var. Bunlardan biri olan QS'in 2009 ve 2010 yılı sıralamalarını daha önce paylaşmıştım (bkz. Dünyanın En İyi Üniversiteleri - 2010). Türkiye'de URAP yakın zamanda bu işi yapmak üzere kurulmuş bir laboratuvar. Her ne kadar üniversiteleri karşılaştırmada ele alınan kriterler her zaman sorgulanmaya açık olsa da genelde bazı akademik başarı kriterleri değerlendiriliyor. URAP; yayınlanan makale, alınan atıf, toplam bilimsel doküman, doktora öğrencisi ve toplam öğrenci sayıları ve bunların her birinin öğretim üyesi sayısına oranlanması neticesinde elde edilen puanları sıralama kriteri olarak değerlendiriliyor. SCI, SSCI ve AHCI taramalarına giren makaleler değerlendirme kapsamına alınıyor.
Bu kısa fakat gerekli ön açıklamadan sonra sonuçlara göz atabiliriz:
Aşağıda tüm üniversitelerin (125 üniversite değerlendirilmiş) genel puana göre değerlendirilmesinde ilk 20'ye giren okulların tablosu yer alıyor:
Geçen yılki sıralamada birinci olan Hacettepe Üniversitesi bu yıl yine ilk sırada yer alıyor (yazının başındaki resim Hacettepe Üniversitesi'nden bir görüntü). Listedeki ilk 10 okulun tamamı devlet üniversitelerinden oluşurken en iyi vakıf üniversitesi olarak Bilkent Üniversitesi 11. sırada yer alıyor.
Üniversitelerin bilimsel alanlar ve diğer durumlar için karşılaştırıldığı farklı sıralamalara ait tabloları incelemek için URAP sitesini ziyaret edebilirsiniz:
http://tr.urapcenter.org/2011/index.php
1 yorum :
19 Mayis baska boyuk yok
YanıtlaYorum Gönder
Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!