İlk Uçan Araba


Bilimkurgunun vazgeçilmezlerindendir uçan arabalar. Bizim de çocukken hayal ettiğimiz, bir yerlerde birilerinin bu hayali gerçekleştirmek için çalıştığını umduğumuz bir araç. Ancak bugüne kadar bu araç hayalden öteye gidememişti. Çoğumuz da o çocukluk hayalini çoktan unutmuştuk. Ancak bu hayal gerçekleşmeye çok yakın. Size The Transition'ı (Geçiş) tanıtayım!

MIT (Massachusetts Institute of Technology) mezunu 3 kişinin girişimiyle kurulan Terrafugia (Latince "Dünya'dan kaçış" anlamında) adlı şirket, bu 3 kişinin önderliğindeki bir takımın yoğun çalışmalarıyla 2007 ve 2008'de ilk konsept aracı inşa etti. 2009'da test uçuşları başarıyla tamamlanınca ileri modifikasyonlar üzerinde çalışılmaya başlandı. Şirket ilk aracı 2012'de satmayı umuyor. Elbette daha şimdiden birçok kişi 10,000 $ değerindeki depozitoyu ödeyip ön sipariş vermiş durumda. Aracın tam fiyatının 250,000 $ civarında olması bekleniyor.

The Transition aslında bir arabayı uçurmak amacıyla değil de bir uçağı karayolunda gidebilir hale getirme amacıyla geliştirilmiş. Bugüne kadarki uçan araba geliştirme denemelerinin başarısızlığını şirket başlangıç hedefinin yanlışlığına bağlıyor. Bu uçan araba, daha doğrusu karayolunda sürülebilir hava aracı aslında resmi olarak bir hafif spor hava aracı ve karada da sürülebilmesini mümkün kılan yasal izinler (ABD için) alınmış durumda. Normal kara taşıtı ehliyeti olan biri, en az 20 saatlik uçuş eğitimi gerektiren spor pilot lisansını alarak bu aracı kullanabilir.

Peki, The Transition nasıl çalışıyor ve avantajları neler? Aslında yolda, trafikte giderken sıkılıp aracı uçurmaya başlamıyorsunuz. Bu açıdan hayalimizdeki uçan arabadan belki biraz farklı. Normalde kendi kişisel, spor uçağı olan biri bu aracı taşımakla, hangarı için kira ödemekle ve dönüşte aynı havaalanını kullanmakla sınırlanır. Halbuki The Transition çok daha pratik. Normal bir otomobil garajına sığacak kadar küçük bu 2 kişilik taşıt. ABD'de çok sayıda bulunan küçük havaalanlarından birine karayoluyla gittikten sonra kokpitten tuşa basarak 30 saniyede yana katlanmış olan kanatları açıyorsunuz. Sonra istediğiniz yere uçup yolun kalanını da başta olduğu gibi karada sürdürerek tek bir araçla iki yol kullanarak (kara ve hava) kesintisiz şekilde istediğiniz yere gidiyorsunuz.

Öyle görünüyor ki hızla gelişen teknoloji sayesinde bir zamanlar hayal olan bir çok şey artık gerçeğe dönüşüyor. Ancak hayal etmesi bedava olan böyle şeyler gerçekte çok pahallı oluyor. The Transition'u "Bir Gün Çok Zengin Olunca Yapılacaklar Listem"de uzay turistliğinin altına yazabilirim :)

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!