Siyasetçi Şirin

Çocukluğumuzun en güzel anılarından biri zevkle izlediğimiz, renga renk dünyaların anlatıldığı çizgi filmlerdir. Bu nedenledir ki sabah okula giden öğrenciler için öğleden sonra, akşam üzerleri ve öğlen okula gidenler için sabah saatleri günün en güzel vakitleriydi. Tabii, son yıllarda ortaya sürekli çizgi film yayımlayan tematik kanallar çıkınca çocukluğumuzdaki o çizgi film vakitleri artık anlamını yitirdi. Ancak bilgisayar oyunlarına rağmen çizgi filmler çocuklar için önemini hâlen koruyor.

İnternette gezinirken GenBilim sitesinde bir haber gördüm ve ilgimi çekti. Haber, çizgi karakterler ve onların bilinmeyen yönleriyle ilgiliydi. Ancak haberin içinde bir bölüm, kalan kısmından daha ilginç. Belki yetişkin birinin aklına gelebilir ama ruhsal bir sorunu yoksa hiçbir çocuk çizgi filmler vasıtasıyla bir görüşün empoze edilmeye çalışılacağını düşünmez. Aslında bunu ebeveynlerin çok az kısmı dikkate alır. Bazı kanallardaki bariz görüş yansıtmalarını kast etmiyorum; bunları herkes fark eder. Benim kast ettiğim ve haberde de geçen bilgi Şirinler gibi bir çizgi filmin de böyle bir amaç taşıyor olabileceğiyle ilgili.

Renkli ve eğlenceli dünyası, farklı karakterleri ve neşeli atmosferiyle Şirinler'in çocuklara sunduğu dünya o kadar güzeldir ki ne ev ödevleri vardır ne de hayatın diğer dertleri. Bu küçük yaratıklar, kendileri dışındaki birçok şeyden bi'haber, bir arada yaşarlar. Hemen her gün, sonunda galibiyetin olduğu ve hayal dünyasını keşfettiren maceralar yaşanır. Bazen bir araya gelinir ve kutlamalar yapılır. Neyse ben de daldım gittim; gerçekten eğlenceli bir dünya ama! İşte böyle bir çizgi film sizce nasıl bir propaganda yapıyor olabilir?

Komünizm desem?

Şirinler ilk kez 1958 yılında Belçikalı çizer Peyo tarafından çizgi roman olarak hazırlandı. 80'li yıllardan itibaren çizgi filmi yapıldı ve bir çok ülkede gösterilmeye başlandı. Ancak bir süre sonra, yüksek izlenme oranlarına rağmen ABD dahil bir çok ülkede yayından kaldırıldı. Bunun nedeni, çizgi filmin barındırdığı bir çok unsurla komünizmi çocuklara empoze etmek amacı taşıdığıydı. Peki nedir bu unsurlar?

İlk iddia Şirinler adıyla ilgili; tabii orijinal adıyla. Bu iddiaya göre Şirinler'in İngilizce'deki adı olan Smurf(s), "kızıl bayrak altında yaşayan küçük adamlar" ifadesinin baş harflerinden oluşuyor (Small Men Under Red Flag). Bilindiği üzere Komünizm'in bayrağı kırmızı arka plan üzerinde orak ve çekiçtir. Hemen hatırladığınız üzere Şirin Baba'nın şapkası da diğerlerinden farklı olarak kırmızıydı.

Şirinler köyünde mabet olmayışı (Komünizm'de dine yer yoktur.), her işin iş bölümü ve el birliğiyle yapılmasına dayalı komünal sisteme göre yaşamaları ve para kullanmamaları diğer unsurlar. Ayrıca altın - para - hırslısı kötü karakter Gargamel'in bu özelliğiyle, Komünizm'in düşmanı Kapitalizm'i simgelediği; Gargamel'in cübbesinin de dini simgelediği diğer iddialar arasında. Böylece Kapitalizm'in lideri ABD'yi simgeleyen Gargamel para hırsıyla Komünist Şirinler'i yemek ister! Gargamel'in kedisi Azman ise ABD'nin peşinden koşan ülkeleri temsil etmektedir yine bu iddiaya göre.

Kim düşünürdü ki Şirin Baba ve tayfasının böyle bir amaçla kullanılıyor olabileceğini? Yine de tekrarlamam gerekir ki bunlar iddialar; yani asla çizer böyle bir şeyden bahsetmemiştir. Yine de üzerinde durulan argümanlar ikna edici gibi görünüyor. İnsan sormadan edemiyor, böyle bir amaç taşısa da bunlar sadece birer tesadüf olsa da acaba bu fikirler bilinç altımıza etki etti mi, ettiyse ne kadar etti? Bunun yanıtını sanırım kimse bilmiyor ama bildiğim birşey varsa o da Şirinler'in herşeye rağmen çocukluğumun en güzel parçalarından biri olması. (Komünist değilim ama! ;)

1 yorum :

Ooo uyan da balığa çıkalım. Bunu bilmediğini bilseydim sana anlatırdım. Bir de kardeşiz :)

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!