Şampiyonlar Ligi Keyfi Darbe Aldı

Dün gece saatler 22'ye yaklaşırken Star TV'yi açtım. Biraz sonra başlayacak Marsilya - Liverpool maçını merakla bekliyordum. O şahşahalı Şampiyonlar Ligi jeneriği ve sonrasındaki maç öncesi reklamlar bittikten sonra büyük bir sürprizle karşılaştım: Star TV şifreye girdi.

Daha önce benzer bir uygulamayı FOX, Premier League'i yayınlarken yapıyordu. Ancak uydu alıcımızın şifre çözücüsü şifreyi kırdığı için maçları izleyebiliyordum. Ancak dün gece kaç defa denediysem bir türlü şifreyi kıramadı uydu alıcısı, artık nasıl bir şifre koyduysalar.

İşte Star TV'nin şifre uygulaması hakkındaki açıklaması:

Şampiyonlar Ligi maçları, Star TV’de karasal vericilerden ve kablolu yayından şifreye ihtiyaç olmadan sorunsuz izlenebilecektir.

Ancak, Avrupa Birliğinin telif haklarına ilişkin uyum yasaları ve bölgesel yayıncılığa ilişkin kısıtlamalarından dolayı Şampiyonlar Ligi Maçlarının yayın hakları, yayınların Türksat’ın iz düşümünde bulunan tüm ülkeleri değil sadece Türkiye’yi kapsayacak şekilde yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Star TV, yayın hakkına sahip olduğu Şampiyonlar Ligi karşılaşmalarında, “Bölgesel sınırlama” adı verilen bu sınırlamayı saygı ile karşılamış, bu nedenle söz konusu karşılaşmaları BISS sistemiyle şifreleyerek yayınlamaya karar vermiştir.

Bu şifre, sadece D Smart dışındaki uydu yayınları için geçerli olmaktadır.


Uydu alıcısı kullanılan binlerce evde artık Şampiyonlar Ligi maçları izlenemeyecek. Bugüne kadar telif haklarını dikkate almayan Star'ın neden bu yıl böyle bir uygulamaya geçtiği ise duyurudaki son cümle okununca anlaşılıyor. Yıllardır Şampiyonlar Ligi keyfini, heyecanını evimize taşıyan Star TV'nin bu maçları artık şifreyle yayınlayacak olması uydu sahiplerini D Smart almaya yönlendirme amacını mı taşıyor acaba? Bence bu sorunun malum cevabını pekişterecek olay herhalde yakın zamanda "Eski uydu alıcınızla D Smart'ı değiştirelim," tarzı bir kampanyanın başlaması olurdu. Bunu zaman gösterecek.

Normal antenle (karasal yayın) maçları izlemeye devam edebilirim ama görüntü kalitesi malumunuz. Kısacası benim gibi evinde uydu alıcısı olanlar için Şampiyonlar Ligi keyfi darbe aldı. Ancak bundan haberi olmayan birçok kişi var hala ve sanıyorum bu geceki Porto - Fenerbahçe maçıyla bu durumdan haberi olmayan kalmayacak.

1 yorum :

d smart almak farz oldu artık.

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!