FIFA 09 Teknik Bilgiler ve Demo


Bir önceki yazımda FIFA 09 ile ilgili resmi internet sitesinden bulduğum bilgileri paylaşmıştım. Oyun henüz yapım aşamasında ve takdir edersiniz ki dünyanın dört bir yanından insanlar merakla yeni oyunu beklerken doğru veya yanlış birçok bilgiyi birbirleriyle paylaşıyorlar. Bu durumda FIFA'cılar doğru haber almakta zorluk çekiyorlar. Ben de başta EA'nin FIFA için hazırladığı forum olmak üzere yeni kaynaklardan derlediğim son haberleri paylaşarak meraklarınızı giderme yolunda sizi doğru bilgiye ulaştırmaya çalışacağım.
Öncelikle FIFA 09'un PC için demosunun çıkış tarihi ve demoyla ilgili bazı ayrıntılar belli oldu. Demo Eylül'ün 12'sinden itibaren internetten indirilebilecek. (PS ve Xbox için demo tarihlerini FIFA 09 makalesinden öğrenebilirsiniz.) Serinin daha önceki oyunlarının demolarını oynayanlar bilir ki demoda sadece birkaç takım ve mod oynanabilir. Bu yılki demoda şu takımlar yer alacak: Marseille, Schalke, Real Madrid, Chelsea, AC Milan ve Toronto FC. "Kick-off Team" (tek maç - takım) ve "Kick-off Be A Pro" (tek maç - tek oyuncu) modlarının açık olacağı demoda maç süresi sabit olarak 2 dakika x 2 dakika olacak. Ayrıca oyunla ilgili çeşitli videolar ve adidas Live Season hakkında bilgiler de demoda yer alacak. (adidas Live Season ve FIFA 09 hakkında diğer bilgiler için FIFA 09 makalesine göz atabilirsiniz.)
Demodan sonra şimdi oyunla ilgili yeni bilgilere göz atalım. Öncellikle FIFA 09 PC, current gen (eski jenerasyon) olarak hazırlanıyor. Fakat özellikle görüntü kalitesinde önemli iyileştirmeler var ve sonuçta yapımcılar görüntü kalitesini next gen'e (yeni jenerasyona) oldukça yaklaştırmış durumdalar. Saha zeminindeki çimlerden, oyuncuların 3D saç modellemesine ve deri renklerine kadar saha ve oyuncular oldukça detaylı olarak hazırlanıyor. Fakat stadyum ve seyirci görüntüleri henüz eski kalitede. Bence stadyum ve çevredense sahanın ve futbolcuların, yani bir oyuncunun ekrana bakarken en çok gördüğü şeylerin görüntü kalitesi daha önemli. Yani çevre görüntülerinin yenilenmemesi o kadar da önemli değil.
Görüntü kalitesinden bahsetmişken çok merak edilen sistem gereksinimlerine de değinmekte fayda var. FIFA serisi oyunlarının toplam kapasitesi pek fazla değişmediği için yine yaklaşık 1 - 2 GB hafıza yeterli olacaktır. RAM ve ekran kartı konusunda ise farklı bilgiler var; fakat genel görüş FIFA 08 oyananabilinen bir PC'de FIFA 09'un da oynanabileceği yönünde. Elbette bazı görüntü ayarlarını düşürmek gerekebilir. Bu noktada FIFA 09'un son halini inceleme fırsatı bulmuş bir yazarın sözlerine kulak veriyoruz:
If you have a high-end graphics card as the GeForce 8800 and 3 GB of RAM,
you don't have to worry, you will be able to play the game in full
details.
(Eğer GeForce 8800 gibi yüksek kaliteli bir ekran kartınız ve 3 GB RAM'iniz
varsa endişelenmenize gere yok; oyunu en yüksek görüntü kalitesinde
oynayabileceksiniz.)
Daniel Kaltenthaler, FIFA 4 Fans.com
Benim GeForce 8800'üm ve 3 GB RAM'im olsaydı zaten endişelenmezdim! Yani bu söz beni pek rahatlatmadı. Ama beklentilerin, buna paralel olarak sistem gereksinimlerinin de ne kadar arttığını gösteriyor bu sözler.
Eğer sistem gereksinimlerini görüp de yazının devamını okumaktan vaz geçmediyseniz diğer bilgilerle devam edebiliriz. FIFA 09'da fare ile kontrol olacağını önceki yazımda duyurmuştum. Fakat nasıl olacak bu iş? Fare + klavye kontrolü oyuna yön vermede konsol kumandalarıyla yarışabilir kolaylıkta olmakla birlikte sadece klavye ile oynamaya alışanlar - ben de dahil - için ilk başta biraz zor gelebilir. Yine de sadece klavye ile oynama özelliği hala ikinci seçenek olarak oyunda yer alacak.
Bundan önceki FIFA'lar, özellikle son yıllarda, önce konsollarda geliştiriliyor, sonra PC'ye adapte ediliyordu. Fakat bu yıl yapımcılar oyunu direkt olarak PC üzerinde geliştiriyorlar. Bu da FIFA 09 PC'ye verilen önemi gösteriyor.
FIFA 09 yazımda genel olarak oyunla ilgili bilgileri paylaşmıştım. Bu yazıda ise daha çok oyunun teknik özellikleri hakkında bilgi vermiş oldum. FIFA 09'un Ekim ayının başında - her zaman olduğu gibi - satışa sunulması bekleniyor. O zamana kadar yine yazı yazabilecek kadar çok bilgi edinirsem bunları da sizlerle paylaşacağım. Oyun çıkana kadar atladığım bir bilgi olursa - ki olmayacak gibi görünüyor :) - oyunu alıp oynadıktan sonra da bir değerlendirme yazısı yazabilirim. Tabii sistemim oyunu kaldırırsa ;)

4 yorum

Oyunu yükledim, Görüntü Çizgi film misali :(
kaliteyi düşürmeyi denedim bulamadım ama bulsamda oyunun orjinali bozulacakdır fifa her zaman iyi işler çıkarıyor ama kaldırabileni war kaldıramayanı var o yüzden Only pes 09 :):)

Yanıtla

Fifa iyi iş çıkarıyor gerçekten ama senin de dediğin gibi 09 benim bilgisayarı bayağı kasar zaten 5 gb dan fazla yer kaplıyor. bu yüzden 09 hala almadım, kararsızım. Pes'i daha önce birkaç kez oynadım, hiç alışık değilim. şimdilik fifa08 le idare ediyorum :(

Yanıtla

yaf kardes oyun oynarken bilgsayar donuyor görüüntü piksellliğini değistirdim baska ne yapmam gerek

Yanıtla

Çözünürlüğü düşürmek yeterli olmadıysa grafikle ilgili kalite ayarlarını düşürebilirsin. Ayrıca hakem, yan hakem vb. kapatırsan bilgisayarın daha az kasar. Yalnız bende Fifa09 yok, Fifa08'de söylediğim hakem ayarlamaları vardı, muhtemelen 09'da da vardır.

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!