Ekranların Yeni Bombası: TNT

Dünyada en çok televizyon izleyen milletlerden biriyiz. Bu iyi mi kötü mü bilmiyorum ama televizyonun herkes için ucuz eğlence kaynağı olması bence güzel. Bildiğim kadarıyla dünyada en çok tv kanalına sahip ülkelerden de biriyiz. Uydu, kablolu yayın, karasal yayın (görüntüyü netleştirmek için antenle akrobatik hareketler yaptığımız yayının adı), Digitürk, D-Smart derken bir baktık ki onlarca ulusal ve yüzlerce yerel kanal bu tv teknolojileri ile her yanımızı sarmış. Bir de "TV izlemiyorum; zaten izleyecek birşey de yok!" diyenler var. Hala nasıl izleyecek birşey yok anlamıyorum.
Neyse Türk tv izleyicilerine güzel bir haber var. Amerikan Time Warner yayın kuruluşunun (CNN, Cartoon Network gibi kanalların sahibi ve sinema, radyo gibi alanlarda da hizmet veren şirket) sahibi olduğu TNT (Turner Network Television) adlı kanal 3 Mart itibariyle Türkiye'de yayına başladı. Kanal Cnbc-e'ye rakip olabilecek dizi ve filmler yayınlamakla kalmayıp çizgi film de yayınlayacak. Aralarında Lost, Supernatural, Malcolm in the Middle, Missing gibi yapımların da bulunduğu çok sayıda dizi, kaliteli sinema filmleri ve çocuklar için çizgi filmlerin bulunduğu programlar Türkçe dublaj ile yayınlanıyor. Resmi olarak bu haberi almamış olmakla birlikte yakında kanalın uydu ve D-Smart'ta çift dil seçeneğiyle yayın yapacağına dair bilgiler bulunduğunu belirteyim.
Özellikle çift dil destekler halde yayına geçilirse daha başarılı olacağını düşünmekle birlikte kanalın kısa sürede yüksek reyting alan kanallar arasına gireceğinden eminim. Gerçeği Türkiye'de garip kadın programları, magazin ve yarışma gibi türlerde hepsi birbirine benzeyen onlarca program (birçoğunun gereksiz olduğunu düşünüyorum) hala yayınlanırken milletimizin tv eğilimini kestirmek çok güç ama Cnbc-e bu kadar başarılıyken yayın içeriği olarak benzer olan TNT'nin de başarılı olacağını beklemek yanlış olmaz. Hatta Cnbc-e'nin hafta içi gündüz saatlerinde ekonomi yayınlıyor olması ve dizi ve sinema filmlerini Türkçe alt yazıyla vermesi TNT'ye göre dezavantaj bile olabilir. Gerçeği Cnbc-e ekonomi takipçileri ve filmleri orjinal sesinde izlemek isteyenler için farklılığını koruyacaktır. Kısacası iki kanal arasındaki bu farklılıkların hangisinin lehine olacağını kestirmek şimdilik zor.
Gel gelelim nerden çıktı TNT? CNN Türk (Doğan Yayın Grubu'nun NTV'ye [Doğuş Yayıncılık] rakip olarak Ekim 1999'da Turner Broadcasting [TNT'nin de sahibi] ile ortaklaşa kurduğu haber kanalı) belki ülkemizde en çok izlenen haber kanallarından biri ama özellikle son yıllarda çok sayıda haber kanalının kurulması ve karşısında NTV gibi güvenilir habercilikte lider bir rakibin bulunmasından dolayı kurulduğunda kendisinden beklenen noktadan uzakta. Buna paralel olarak Amerikan dizi ve filmleri ülkemizde çok izleyici topluyor ama yayın içeriği bunlar olan bir kanal kurmak yüksek maliyet getiriyor. Bu yüzden D-Smart ve Digitürk'teki tematik kanallar dışında (ki bu platformlardan Digitürk ücretli olduğundan, D-Smart ise sektörde yeni olduğundan yeterince yaygın değil) bahsettiğim içerikle yayın yapan iki kanal var: Cnbc-e (ki malum içerik tam gün geçerli değil) ve e2 (içerik bakımından zengin değil). İşte Doğan Grubu bu potansiyeli görmüş olacak ki bu temada bir kanal için düğmeye basmış ve tıpkı CNN Türk'ü kurduğunda uyguladığı yabancı ortaklık ile işe başlamış.
Karasal yayında CNN Türk frekansında TNT yayın yapacağından CNN Türk artık normal antenlerle seyredilemeyecek. (Bu durum CNN Türk'ün reytinglerinin daha da düşmesine neden olacak ama Doğan Grubu'nun yönetimi bunu göze almış anlaşılan.) TNT ayrıca Türksat 2A Doğu uydusu ve D-Smart'ta da izlenebilinecek. Uydu bilgileri ve D-Smart kanal bilgisi yazının resminde mevcut. Ayrıca merak edenler resme tıklayarak TNT Türkiye'nin internet sitesini gezebilir.
Ekranlarımıza yeni bir soluk getirmekte olan kanala başarılar diliyorum. Umarım yayın içeriği sürekli yenilenir ve bir süre sonra kendini tekrar eden bir hale gelmez.

4 yorum

ya kanal güzelde, dizi bölümleri sanki biraz kısa sürüyor gibi geldi bana.acaba kurulus asamasında olması kaynaklı bir durummu yoksa hep böyle mi olacak??dizilerin çoğu hafta içi hergün olacak gibi görünüyor.eğer hafta içi hergün yayınlamak istedikleri için kısa kesiyorlarsa bence hata yapıyorlar..

Yanıtla

Bölümlerin kısa olması kuruluş aşaması ya da hafta içi yayınlamakla ilgili gibi görünmüyor. Henüz kanalda bir dizi izlemedim ama bence bahsettiğin dizi veya dizilerin uzunluğu hep aynı olacaktır. zaten genelde amerikan dizileri bizim dizilerimizden daha kısa sürüyor. ortalama 40 dk oluyorlar ve kanal henüz pek reklam vermediği için de zaman çabuk geçmiştir.

Yanıtla

ya bizim tv normal antenli uydu muydu filan yok bunu izleyebiliyozmu

Yanıtla

Evet, TNT normal antenle izlenebiliyor. CNN Türk'ün eski frekansını kullanıyor. Kanal araması yaparsan TNT'yi bulabilirsin.

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!