Hollywood'tan Oscar Notları

Dünyada sinema alanında çeşitli ödüller her yıl dağıtılıyor ama bunlardan biri diğerlerinden daha prestijli ve daha çok ilgi görüyor. Oscar olarak bilinen Amerikan Akademi Ödülleri bir kez daha sinema dünyasının en iyilerini belirleyecek. 24 Şubat'ta Los Angeles'taki Kodak Tiyatrosu'nda yapılacak tören Amerika dışındaki pek çok ülkede de canlı olarak yayınlanacak. Oscar töreni yaklaşırken yeşilçam.gen'in Oscar tarihi hakkında yaptığı araştırmadan bir derleme yayınlamak istedim. İşte Akademi Ödülleri hakkında ilginç bilgiler:
  1. 1959 yılında Ben Hur ve 1997 yılında Titanic 11 dalda ödül kazandılar. Bu iki film Oscar tarihinde en çok ödül alan filmler.
  2. 1997'de The Turning Point ve 1985'te The Color Purple filmleri 9 dalda aday oldukları halde bir tane ödül bile kazanamadılar.
  3. En iyi yabancı film ödülünü 32 kez Fransız filmler aldı. Bu dalda Fransız yapımlar açık ara önde.
  4. 1952 yapımı Limelight tam 21 yıl sonra 1973'te ödül alarak Oscar'a en geç kavuşan yapım oldu.
  5. 26 kezle en çok Oscar kazanan kişi Walt Disney'dir. (Bu gün onun adını hepimiz eğlence sektöründeki aynı adlı şirketten biliyoruz.)
  6. Walt Disney ayrıca tek seferde en çok ödül kazanan kişidir. Disney 1953'te 4 dalda Oscar heykelciğine uzandı.
  7. Oscar kazanan oyuncular içinde siyahların oranı sadece % 3 tür.
  8. En iyi... film/erkek oyuncu/kadın oyuncu/yönetmen/senaryo dalları en önemli 5 dal. Şimdiye kadar bu 5 daldan aynı anda en fazla üçüne ulaşabilen filmler oldu: Hepsi Bir Gecede Oldu (1934), Guguk Kuşu (1975), Kuzuların Sessizliği (1991).
  9. Oscar ödül töreni Kodak Tiyatrosu'ndan önce uzun yıllar Çin Tiyatrosu'nda dağıtılmıştır.
  10. İlk Oscar ödül töreni sadece 5 dakika sürmüştü. 250 izleyicinin katıldığı törenin giriş ücreti 10 dolardı.
  11. Törenlere davetiye ile giriş ilk kez 1941 yılında uygulandı. Bu uygulama Akademi Ödülleri'ne prestij kazandırdı.
  12. Oscar ödül heykelciğini Metro Goldwyn Mayer'in sanat yönetmeni Cedric Gibbons tasarladı ve kendisi de bu tasarladığı heykelciği 11 kez kazandı. (George Stanley heykelciğin altına siyah mermer zemin ekledi.)
  13. Oscar heykelciği 31 santimetre uzunluğunda ve yaklaşık 4 kilo ağırlığında. 24 ayar altınla kaplı heykelciğin asıl değeri 330 dolar. (Ödül sahipleri bu ödülü satamıyorlar [Acaba kim satmak istre ki?] ancak Akademi'ye 1 $ karşılığında satabiliyorlar. Hollywood'un dahi çocuğu Steven Spielberg, Bette Davis ve Clark Bable'in kazandığı Oscarları onların ölümünden sonra mirasçılarından 1 milyon dolar ödeyerek alıp Akademi'ye 1 dolar karşılığında geri vermiştir. [Zoru mu varmış ne?])
  14. Asıl adı Akademi Ödülleri olan ödüle Oscar isminin nerden verildiğine dair çeşitli rivayetler arasında öne çıkan şöyle: Akademi'nin kütüphanesinde görevli Margaret Herrick heykelciği amcası Oscar'a benzetir ve bu basına yansır. Oscar isminin ünlenmesiyle Akademi bu ismi kullanmaya başlar ileriki yıllarda.
  15. Ödülü kimlerin kazandığını törenden önce bilen sadece iki görevli var ve bunlar yemin edip sayım yapmaktadırlar. Belli olmasın diye ödülü kazananların isimlerinin yazılı olduğu zarflardan her aday için bastırılıyor ve daha sonra fazla olanlar yakılarak imha ediliyor.
  16. Her yıl bir kez düzenlenen Oscar Töreni 1930 yılında Nisan ve Kasım aylarında iki kez gerçekleştirildi.
  17. Üst üste iki yıl En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar kazanan Elizabeth Taylor'ın ikinci Oscar'ı kazanmak için ödül verilmesinden kısa bir süre önce Hollywood'a kanser olduğu dedikodusunu yaydığı ve oy verenlerin duygularını sömürdüğü iddia ediliyor.

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!