Dünyanın En İyi Üniversiteleri - 2010


Üniversiteleri karşılaştıran listelerin ne kadar sağlıklı olduğu tartışmaya açık olsa da güvenilir kurumların yaptıkları araştırmaların sonuçları, üniversitelerin ve ülkelerin bilim ve teknolojide ne düzeyde olduklarını görmeleri açısından şüphesiz oldukça faydalı. Kurumların ötesinde, bu mesele öğrencileri de ilgilendiriyor.

Her sene birçok kritere göre (yayın sayısı, ödüller, mezun başarısı vb.) dünya genelindeki üniversiteleri sıralayan ve bu alanda güvenilir kurumlardan olan küresel kariyer ve eğitim ağı QS, 2010 sıralamasını açıkladı. Listenin zirvesinde Birleşik Krallık'tan Cambridge Üniversitesi yer alırken, geçen yılın lideri Harvard Üniversitesi (ABD) ikinci sıraya geriledi. İlk yüzde yer alan üniversitelerin büyük çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'tan. İlk yüzde üniversitesi bulunan diğer ülkeler ise Avustralya, Belçika, Kanada, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hong Kong, İrlanda, Japonya, Güney Kore, Hollanda, Yeni Zellanda, Norveç, Singapur, İsveç, İsviçre ve Tayvan. Ne yazık ki ilk yüze girebilen bir Türk üniversitesi yok.

Dünyanın ilk 15 üniversitesi şunlar:


Türk üniversitelerinin dünyadaki yerine baktığımızda ilk yüze giren okulumuz olmasa da listenin devamında kendine yer bulan üniversitelerimiz mevcut.

Listede yer alan, Türkiye'nin en başarılı üniversiteleri şunlar:



Genel başarıya bakıldığında üniversitelerin bütün bölümleri değerlendirmeye alınıyor. Her üniversitenin de daha çok öne çıktığı, başarılı olduğu alanlar söz konusu olduğundan bir de bu açıdan Türk üniversitelerine bakalım.

Alan bazında Türkiye'nin en başarılı üniversiteleri ve ilgili alanda dünya sıralamasındaki yerleri ise şöyle:

Sanat ve İnsan Bilimleri (Arts & Humanities): İstanbul Üniversitesi, 226'ncı;
Yaşam Bilimleri Ve Tıp (Life Sci. & Medicine): İstanbul Üniversitesi, 230'uncu;
Doğa Bilimleri (Natural Sciences): Bilkent Üniversitesi, 251'inci;
Sosyal Bilimler (Social Sciences): Bilkent Üniversitesi, 224'üncü;
Teknoloji ve Mühendislik (Technology & Engineering): İstanbul Teknik Üniversitesi, 129'uncu.

Sıralamalar böyle! Yorum sizin...

QS Top Universities listesinin tümüne ve listenin hazırlanma kriterleriyle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili yazı: "Dünyanın En İyi Üniversiteleri - 2009"

2 yorum

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!