Dünya Saati

Gezegenimiz tehlike altında! Üstelik tehdit unsuru ne yazık ki insanoğlu. Sonsuz bir kaynakmışçasına Dünya'nın bize sunduğu herşeyi har vurup harman savuruyouz. Oysa ki bu gezegen kendi içerisinde insan dahil diğer canlıları da kapsayan bir düzene ve dengeye sahip, ya da sahipti! Bu dengeyi hiçe sayarak günübirlik çıkarlarımız için keyfiyen kullandığımız evimizin esas sahibi, yani doğa şimdi misafirlerine öfkeli; üstelik bu haklı bir öfke. Korkarım af dilemek için vaktimiz azalıyor ve vakit dolduğunda insanlığı vahim bir son bekliyor.

Oldukça cömert olan ev sahibimiz bu affı hemen kabul edecek kadar da merhametli üstelik. Bir yerlerden başlamak gerekiyor doğal dengeye yönelik tehdidimizi en aza indirgemek için. Hemen herkesin dikkat edeceği ufak tefek bazı şeyler bile bu çabaya yönelik, toplamda büyük bir adım olacaktır.

İşte Dünya Saati (Earth Hour) kampanyası böylesine küçük bir adımı dünya geneline yayarak büyük bir cevaba dönüştürüyor; Dünya'yı sömürüye karşı büyük bir cevaba. WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)'nın öncülüğünde dünyanın dört bir yanında insanlar, bulundukları yerin yerel saatiyle akşam 8 buçukta ışıkları bir saatliğine söndürüyor. Bu yıl bu kampanya için belirlenen tarih 28 Mart Cumartesi.

Şimdiye kadar 80 ülkeden 1400'den fazla şehir kampanyaya destek vereceğini belirtti. Belediyelere ve yönetimlere bağlı binaların dışında asıl desteğin orada yaşayan sivil halktan gelmesi daha anlamlı görünüyor. Bu yüzden kampanyayı destekleyenlerden biri olan İstanbul'un halkı da bu çağırıya kulak vermekle küresel ısınmaya dair endişesini ve doğaya olan saygısını dillendirebilir.


Yukarıdaki resimde gece vakti ışıkları sönmüş Sidney (Avustralya)'dan bir görüntü var. Belki de adam akıllı düşünmek için çevremizi saran ışıl ışıl sanal dünyamızdan bir saatliğine de olsa kopmakta fayda var. Aksi takdirde bu sanal dünya, enerji kaynağı tükendiğinde bizi geri dönüşümsüz bir gerçekliğe uyandıracak.

Organizatörler bu kampanyayı dünya çapında bir oylamaya benzetiyorlar: Dünya'yı seçenler ışıklarını bir saatliğine söndürecek ve diğerleri küresel ısınmaya oy vermiş olacak. Oylamanın sonucu 2009 Aralık'ta Kopenhag (Danimarka)'da düzenlenecek Küresel İklim Değişikliği Konferansı'nda sunulacak. Amaç dünya liderlerine küresel ısınmaya karşı mücadele için adım atmaya yönelik güçlü bir istek iletmek; bir milyarın üzerinde insanın oyu ile.

2 yorum

Güzel bir uygulama. Çoğu eylemde olur bu ışık söndürmeler falan, iyidir yani..

İyi yazı vesselam :)

Yanıtla

@Mûhibbi,
Yazıyı beğendiğine sevindim. Teşekkürler...

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!