Ekonomik Krizin Son Kurbanı GASTE*

2008 yılı başlarında farklı bir formatla yayın hayatına başlayan Gaste ekonomik kriz yüzünden yayına ara verdi. Aslında "kapandı" ifadesini kullanmak daha uygun olabilir ama 19 Şubat 2009 tarihli son sayısının ilk sayfasında yer alan açıklamadan mümkün olduğu takdirde birgün yeniden yayına döneceği anlaşılıyor.

Geçen yılın başlarında İstanbul'un ilk ücretsiz gazetesi olarak yayına başlamıştı Gaste. Özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde benzerleri bulunmasına rağmen bu format bizler için oldukça yeniydi. Dolayısıyla başlarda birçok İstanbullu şehrin kalabalık yerlerinde (meydanlarda, duraklarda...) bedavaya gazete dağıtılmasına şaşırdı. Reklam gelirleriyle ayakta duran Gaste daha çok yorumsuz haberler, özel dosyalar, bulmaca, karikatür, şehir rehberi ve benzeri birçok farklı türden içeriği bir arada barındırıyordu. Ayrıca benim de yazma fırsatı bulduğum Genç Köşe Yazarları uygulaması bünyesinde ve ötesinde birçok köşe yazısı da yer aldı.

İstanbul'la ilgili haberleri özellikle barındırması zamanla bazı kişileri yanlış düşünmeye itti. Şehirle ilgili haberler dolayısıyla özellikle Büyükşehir Belediyesi ve çalışmalarıyla ilgiliydi. Fakat kimileri bunu Gaste'nin AKP yanlısı davranması ve seçim yatırımı haberler yapması olarak algıladı. Halbuki Gaste'de zaman zaman İBB'yi eleştiren haberler de yer aldı. Ayrıca yayın içeriği dikkatle incelendiğinde toplumun her hangi bir görüşünü tek başına baz alarak yanlı davranmadığı da kolaylıkla görülebilirdi.

Uygun, küçük boyutu, basım kalitesi ve tabii ki ücretsiz oluşuyla kısa zamanda alışık olmadığımız manzaralarla karşılaşmamızı da sağladı Gaste. Öyle ki birden bire vapurlar, otobüsler, metrolar Gaste okuyan insanlarla dolmuştu. Günde 500 bin baskıyla İstanbullunun gazete okuma alıkanlığına da katkı yaptı bir bakıma.

Ancak, ne yazık ki dünyayı sarsan ekonomik krizden Gaste de nasibini aldı. Yaklaşık bir yıllık yayın hayatına 19 Şubat'ta 260. sayısıyla son vermek durumunda kaldı. Bu noktaya kadar önce tirajını 300 bine düşürdü, sonra da sayfa sayısını azalttı ve hatta çalışanlardan bir kısmıyla yollarını ayırdı. Ancak tüm bu önlemler Gaste'yi kapanmaktan kurtaramadı.

Gaste'nin son sayısında yer alan duyuru ise şöyle:

Saygıdeğer okurlarımız ve iş ortaklarımız; sizlere ‘şimdilik’ hoşçakalın demenin hüznünü yaşıyoruz bugün... GASTE, bir gazete için çok kısa bir zaman olmasına rağmen bir yılda inanılmaz büyük işler başardı. 500 bin GASTE ile günde 6 milyon kişiye ulaşmaktan ve onlarda bağımlılık yaratmaktan söz ediyoruz... Mali koşulların getirdiği zorunluluklarla; şimdi siz okurlarımızdan ve bizden desteklerini esirgemeyen reklam verenlerimizden geçici bir süre için izin istiyoruz... Bugüne kadar bize olan güveninize, sıcak mesajlarınıza, GASTE bulamadığınız zamanlardaki ‘azarlamalarınıza’ milyonlarca kez teşekkür ediyoruz. Daha güçlü geri dönebilmek için her koşulu zorlayacağımızdan emin olabilirsiniz.
Hepinizle tekrar buluşmak üzere... gaste ekibi

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!