FIFA 09 Güvenlik Önlemi

EA Sports'un PC ile beraber PS, Xbox gibi platformlar için geliştirdiği futbol oyunu FIFA 09 PC çıktı.

FIFA 09'u merakla bekleyen oyuncular, oyunu internetteki paylaşım kanalları aracılığıyla indirmeye başladılar. Ancak oyunun boyutu 5 GB.'ı aşıyor. Yani indirmek çok zaman alıyor. Üstelik benim gibi internetiniz kotalı ise internetten indirmek uygun bir tercih olmayabilir.

Ayrıca EA Sports bu yıl uygulamaya başladığı bir güvenlik önlemi ile kopya DVD ve kaçak yolla internetten oyunun yüklenmesini engellemeye çalışıyor. Oyunun resmi internet sitesi, http://www.fifa09.ea.com/us/news'da konuyla ilgili açıklama şöyle:

To protect the investment of time, creativity and financing that went into the game, FIFA on the PC will include new digital management rights software that requires online authentication to play the game. Players will need an online connection to activate the game for the very first time - and will be able to install the game on five machines. Under special circumstances EA can authorize additional installations - players simply need to contact our customer service teams.


Yani oyunu PC'ye yükledikten sonra internetten aktive etmek gerekiyor. Sadece orijinal oyunlar bu online doğrulamayı geçiyor. Bir kez aktivasyon yapmak yeterli. Ayrıca aynı DVD ile oyun 5 farklı PC'ye yüklenebiliyor.

EA Sports bu uygulama ile oyuna harcadığı emek, zaman ve paranın istismar edilmesini engellemek istiyor ve bu uygulamayı yapmak hakları. Ancak belirtmem gerekir ki şimdiden internet üzerinden indirilen dosyalarla bu güvenlik unsurunu egale etmek mümkün.

Peki online doğrulamayı gerçekleştirmezseniz ne oluyor? Oyun açılıyor ve maç yapmak mümkün. Ancak turnuva (tournument), zor görevler (challenge) modları açılmıyor ve menajer (manager) modu sadece 1 sezon oynayabiliyorsunuz. Yani oyunu tanımanız ve orijinalini almanız için bir miktar oynamanıza izin veriliyor demek yanlış olmaz.

FIFA 09'un EA Store'daki fiyatı 40$ (yaklaşık 55 YTL); Türkiye'deki satış fiyatı hakkında bilgim yok. Bence 5 arkadaşın 10'ar YTL ile birleşip oyunun orijinalini alması en doğrusu. İyi eğlenceler...

Not: Resimde online doğrulaması yapılmamış bir oyunda, menajer modda 2. sezona geçilirken çıkan uyarı görülüyor.

FIFA 09 ile ilgili tüm yazılar için tıklayın!

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!