Blogger Özgürlüğüne Kavuştu

İnternet dünyasını sarsan son site kapatma cezası sona erdi. Birkaç gün süren ayrılıktan sonra Türk bloggerlar bloglarına kavuştular.

Geçen haftasonu başlayan ceza beklediğimden kısa sürdü. Sanırım bunun nedenlerinden biri bu kez internet kullanıcılarının hızla ve etkili bir şekilde tepki vermiş olmaları. Nitekim ceza televizyon ve gazete haberlerine hemen yansıdı. Hatta NTV'deki Yakın Plan programında Celal Pir konuklarıyla bu olayı konuştu.

Diyarbakır mahkemesinin "gerekçesiz" kararı ekranlara yansıdığında hepimiz neden Blogger'ın kapatıldığını merak etmiştik. Gerçeği benzer olaylardan muhtemel birkaç nedeni tahmin etmek pek zor değildi. Kısa süre sonra anlaşıldı ki bazı Blogger bloglarında yayın hakkı Digiturk'e ait olan Turkcell Süper Lig maçları kaçak olarak yayımlanıyormuş ve Digiturk'un açtığı dava sonucu Blogger erişime engellenmiş. Elbette Digiturk'un haklarını koruması normal ancak bunu yaparken ne yazık ki birkaç kişi yüzünden binlerce blogger ve blog okuyucusu cezalandırıldı. Neyse bu üzüntümü daha önceki yazılarımda dile getirmiştim. Esas şunu söyleyecektim: hani tepkileri konuşuyorduk ya işte bazı bloggerlar cezanın ardındaki bu nedeni öğrenince hemen Digiturk aboneliklerini sonlandırmış ve bazıları telefonla bunun nedeninin Blogger kapatılmasına verdikleri tepki olduğunu izah etmişler. Sanırım tüm bu tepkiler işe yaramış olacak ki - ve muhtemelen Digiturk bu kararın arkasındaki neden olmaktan ötürü kendi marka imajının zedelendiğini de fark etmiş olmalı - bu kez ceza kısa sürdü.

Benzer bir olayda diğer büyük blog sitesi WordPress bir yıl kadar kapalı kalmıştı. YouTube cezası - ya da cezamız - ise aylardır sürüyor ve ne zaman açılacağı meçhul.

Neyse, fikirlerin ve bilginin ücretsiz ve özgürce paylaşıldığı platformumuzu geri alabildik. Hepimize hayırlı olsun...

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!