FIFA 09

Yaz mevsiminin sonunda futbol için tatil biter ve futbolseverler için eğlence başlar. Ardı ardına büyük liglerde perde açılır ve tüm dünyayı etkisi altına alan büyük oyun hız kazanır. Süper Lig'in başlamasıyla bu fırtına bizleri de etkisi altına alır. Ama özellikle genç kuşak için bu heyecan biraz eksik başlar; çünkü henüz bu heyecanı izlemekle yetinirler.
Sonbahar başı deyince akıllara futbol heyecanının oyun dünyasına yansıması gelir. Önce ilk haberler ve görüntüler paylaşılır forumlarda, sonra demo indirilip oynanır. FIFA'nın ardından PES (Pro Evolution Soccer) piyasaya çıkar ve bitmek tükenmek bitmeyen tartışmalar başlar. Her iki oyunun fanatikleri de kendi sevdikleri oyunun daha iyi olduğunu kanıtlamak ister adeta. Ben mi ne düşünüyorum? Tabii ki FIFA...
Aslında her iki oyunu oynayıp, tartıp, değerlendirip böyle bir karara ulaşmadım. Zaten, çoğunluğun benim fikrimi kabullenip kabullenmemesi de benim için pek önemli değil. Önemli olan bu oyunu oyanamak ve keyif almak.
Benim için 2003'le başlayan FIFA serüveni bir yıllık aranın ardından (FIFA 2004'ü kasdediyorum.) hiç kesilmeksizin devam etti. Her sonbahar yeni oyunun heyecanını yaşadım. Kimi zaman beklentilerim(iz) karşılanmadı EA Sports tarafından, kimi zaman oyuncuyu şaşırtmayı başardı yapımcılar. Ve şimdi sonbahara girerken yeni FIFA için merak ve beklentiler yine hat safhaya ulaştı.
Şimdi FIFA 09'un resmi internet sitesinden öğrendiğim bilgileri paylaşmak istiyorum. Demodan önce, doğru - yanlış birçok bilginin etrafta dolaştığı şu günlerde bu bilgilerin aklınızdaki bazı soruları yanıtlayacağını düşünüyorum.
FIFA 09'un piyasaya çıkış tarihi henüz belli değil - bu yazının yayımlandığı gün itibariyle - . Ancak Xbox 360 ve Playstation 3 için oyunun demosu 11 Eylül'de çıkacak. Oyun şu platformlar için çıkacak: Playstation 2 / 3 / Portable, Xbox 360, PC (DVD), Nintendo Wii / DS.
Oyunda 30 resmi lig ve 500'den fazla gerçek takım yer alacak. 42'si resmi, 61 turnuva olacak ve ayrıca kendi turnuvamızı kurabileceğiz. Bazı yeni hareketlerin de yer aldığı 32 özel hareket oyuna renk katacak.
Yapımcılar, oyunculardan gelen istekler doğrultusunda görüntü kalitesinin arttırıldığını belirtiyorlar. Bu yönde yapılan en önemli çalışma yıldız futbolcuların fotorealistik olarak modellenmesi. Böylece bu oyuncuların modelleri, yüz kaslarındaki detaya kadar gerçekleriyle benzeşecek.
Oyundaki yeniliklerden biri fare ile kontrol özelliği. Böylece PC oyuncuları fare ile ara pas vermek, takımdaki diğer oyuncuları yöneltmek, şut çekmek gibi bazı hareketleri klavyeye oranla daha kolay gerçekleştirebilecek.
FIFA 09'un fark yaratan yeniliği ise daha önce denenmemiş bir şey. adidas Live Season adlı özellik (adidas bu reklamla akıllıca bir iş çıkarmış.) ile oyuncuların form durumları, gerçek hayattaki performanslarına göre sürekli güncellenecek. Mesela Ronaldinho bu haftaki lig maçında çok iyi bir oyun sergilerse, oyundaki Ronaldinho'nun da gücü artacak. Elbette bu özellik için internet bağlantısı şart. Bu nedenle bu özellik sadece PS3, Xbox 360 ve PC için olacak.
Bu kadar çok oyuncuyu nasıl takip edecekler sorusunun ardından bu özelliğin sadece 6 ligteki oyuncular için geçerli olacağı cevabını vermekte fayda var. Bu altı lig şunlar: Premier League (İngiltere), La Liga (İspanya), Seri A (İtalya), Ligue 1 (Fransa), Bundesliga (Almanya) ve Mexican Primera Division (Meksika). Ayrıca oyuncu formlarının güncellenmesi 2008 - 2009 sezonu boyunca devam edecek. Bu özellik başarıyla uygulanır ve ilgi görürse gelecek yıllarda lig sayısı arttırılarak yeni FIFA'larda da yer alacaktır.
FIFA 09'daki menajerlik modunda fazla bir yenilik yapılmayacak gibi görünüyor. Be A Pro özelliği hakkında benim bildiğim bir açıklama olmamakla beraber muhtemelen FIFA 09'da da yer alacaktır.
Son olarak daha önce Türkçe şarkılara da yer verilen FIFA Soundtrack'ta bu yıl hiçbir Türk şarkıcı veya grup yer almıyor. FIFA 09'da yer alacak 42 şarkı, 21 farklı ülkeden ünlü şarkıcı veya gruplardan.

3 yorum

Gerçekten çok güzel bir seri olacağını düşünüyorum.Ama oyunlar her sene yenilendiği için bilgisayar gereksinimleride artıyor.Benim şu andaki bilgisayarımın özellikleri Fifa 2008'i oynatmama izin veriyor.Ama Fifa 2009 daha yüksek sistem ve ekran kartı isteyecektir.Bunun üzüntüsü içindeyim.

Gürkan bir yerden bulursan sistem gereksinimlerini de yazının içine eklersen sevinirim...

Yanıtla

@Enes
Ben de sistem gereksinimlerinin artmasından korkuyorum. Konuyla ilgili nette araştırma yapıyorum. En kısa zamanda fifa09 ile ilgili bulduğum yeni haberleri de paylaşacağım.

Yanıtla

merhaba ben fıfa türkiye sorumlusu ahmet güngör. hepinize sevgiler. fıfa 19.09.2008 tarihinde computer computer games de piyasaya çıkıyor. ilk fiyatı 96tl olarak belirlendi. burası güllük caddesi klup 88 in karşısında istanbul. hepinize sevgiler.

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!