NTV Spor'dan Football Manager

"Böyle mi kadro kurulur, ya?", "Abi, şimdi bu adam oyundan alınır mı?" gibi sözleri az mı söyledik ya da işittik? Az çok futbolla ilgilenen herkes böyle yorumlar yapmaktan çekinmez. Ama acaba futbol menajerliği (ya da teknik direktörlüğü) bu kadar kolay mı? Konuşmakla yapmak aynı şey mi?
NTV Spor'un internet üzerinden oynanan yeni oyunu Football Manager ile işlerin gerçekte (daha doğrusu gerçeğe yakın bir sanal dünyada) bu kadar kolay olup olmadığını yaşayarak deneyimleyebilirsiniz. FM, CM gibi çok bilinen futbol menajerlik oyunlarını oynadıysanız bu oyuna kolayca alışabilirsiniz. Daha önce bu tarz bir oyun oynamayanların da rahatlıkla öğrenebilecekleri, kolay kullanımlı, açıklamalı bir oyun hazırlamış NTV Spor.
Kolayca öğrenilebilir diyorum ama şunu da belirtmeliyim ki ilk anda beklediklerimden daha fazlasını barındıran bir oyun olduğunu kısa sürede keşfettim. Ben de bir takım kurarak oyuna hemen başladım.
Kayıt yapıp oyuna dahil olunma aşamasında sizden takımınız için bir isim yazmanız da isteniyor. Oyuna girdiğinizde bu takımın menajeri olarak bir çok işle ilgileniyorsunuz. Bunlara stadyum seçmekten, sponsorlarınızı belirlemeye, takım taktik ve dizilimini ayarlamaktan, kadroyu kurmaya, antreman yaptırmaktan, transferle ilgilenmeye kadar birçok şey dahil. Bu işlerin hiçbiri yüzeysel hazırlanmamış. Mesela sadece sponsorluğun bile bir çok çeşidi var: forma reklamı, stad ismi, stad reklamları, takım ürünleri... Şaşırtıcı ayrıntılardan biri de casusluk. Para karşılığı rakip takım hakkında bilgilere ulaşmak mümkün. Tüm ayrıntılarına değinmem çokça vakit alacağından ve sıkacağından burada kesiyorum ve oyunun bu ve diğer özelliklerini oynarken keşfetmenizi tavsiye ediyorum.
Oyunun kullanımının kolaylığı her zaman ekranın üstünde duran menüsünün işlevselliğinden kaynaklanıyor büyük ölçüde. Ayrıca ekranda, bulunduğunuz ana menü ile ilgili resmin parçalarına tıklayarak da alt menülere geçebiliyorsunuz. Pek çok sayfada, bulunduğunuz sayfada hangi işlemleri nasıl yapabileceğinize dair bilgiler de mevcut.
Peki bu oyunun ana mantığı nedir? Kurduğunuz takım "mahalli lig" lerden birinde bir sezon geçiriyor. Sezon sonunda başarılı takımlar başarı sıralarına göre "3. lig" gruplarına dağıtılacak ve sonra "2. lig" ve nihayet "1. lig"e kadar takımınızı getirmeyi başarmak amacınız. Daha sonra elbette "1. lig" şampiyonu olmayı başarabilirsiniz. NTV Spor başarı çeşitlerine göre birkaç hediye de dağıtacağını açıklamış bulunuyor. Hediyeler arasında bir MacBook bile var.
Kurduğum takım ilk maçını kaybetti. Ama henüz tecrübesiz sayılırım. Zaten hediyeler için iddialı olduğumu da söyleyemem. Sanırım benim için hala en güzeli Fifa serisindeki menajerlik modu. Ama mümkün olduğunca NTV Spor'un FM'sini de takip etmeye çalışacağım. Kısa zamanda pek çok futbol severin katılımıyla bu oyun çok daha çekişmeli ve heyecanlı olacağa benziyor.
"Takımımın başına geçmeye hazırım!" diyorsanız şimdi bu oyuna siz de dahil olun.
  • Güncelleme Notu: NTV Spor, muhtemelen aynı adlı bilgisayar oyunu ile isim hakları sorunu yaşanmaması için Football Manager adlı online menajerlik oyununun adını Football Tycoon olarak değiştirdi.

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!