Yeni Statlar

Stat takımın taraftarıyla buluştuğu, atmosferiyle rakip takımın gözünün korkutulduğu, mimarisiyle takımın adını duyuran yapıdır. En az bunlar kadar önmli olan diğer bir özelliği ise uluslararası organizasyonların olmazsa olmazıdır.
Ülkemizde uzun yıllar boyunca kullanılan statlar artık talebi karşılayamaz halde ve alt yapı olarak da oldukça yetersiz. Fenerbahçe'nin Kadıköy'deki Şükrü Saraçoğlu Stadı ve Atatürk Olimpiyat Stadı en gelişmiş statlarımız. Olimpiyat stadının en büyük sorunlarından ulaşım artık çözüldü sayılır ama yine de şehire uzak ve atmosferi futbol maçları için uygun değil. Bu yüzden yeterince faydalanılamıyor.
Sevindirici olan ülkemizdeki kaliteli stadyum açığını kapatacak yeni stat projeleri. İşte bunlar hakkında kısa ve öz bilgiler:
  • Samiyen Arena'nın (ismi henüz kesin değil) temeli yakın zamanda atıldı. Projenin iki yılda tamamlanması bekleniyor. Seyrantepe'deki stat 52 bin kapasiteli olacak ve çatısı tamamen kapanabilecek. Bitirildiğinde Galatasaray ve ülkemiz dünya standartlarında ve oldukça güzel bir stada sahip olacak. (üstteki resim)
  • Mali kongrede BJK başkanı Yıldırım Demirören yeni stat projesini duyurdu. Mayıs ayı sonunda inşaatına başlanması planlanan stadın 18 ayda tamamlanması bekleniyor. İnönü Stadı'nın yerine yapılacak yeni stat 42 bin kişilik. Stadın adı henüz belli değil. (ortadaki resim)
  • Kayseri şehir merkezinde ise 32 bin kişilik Kadir Has Şehir Stadı'nın kaba inşaatı bitti sayılır. Kayserispor'un top koşturacağı stat ülkemizdeki belki de en iyi şehirleşme planına sahip Kayseri'nin sembollerinden biri olacağa benziyor. (alttaki resim)
  • Trabzonspor da yeni stat projesi çalışması yapıyor. Ayrıca Urfa'da yıllardır yapımı süren 30 bin kişi kapasiteli stadın inşaatı nihayet hızlandı.

Hem taraftarlara iyi hizmet verebilmek hem de futbolda uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapabilmek için böyle statların yapımına destek olunmalı. Elbette gereksiz yere sırf gösteriş için stat yapılmasına karşıyım. Bu yüzden gerekli yerlere, ihtiyaç duyulan kapasitede statlar yapılmalı ve bunlar gerekli alt yapı, ulaşım ve estetiğe sahip olmalıdır.

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!