Yeni Superman Serisi: Man of Steel

 
Şüphesiz Holywood'un en çok ekmeğini yediği hikayelerin hatırı sayılır bir kısmı süper kahramanlar. Öyle ki çoğu karakterin hikayesi ısıtılıp ısıtılıp tekrar beyaz perdeye aktarılıyor. Neyse ki gerek Birleşik Devletler'deki gerekse birçok başka ülkedeki sinema seyircisi her yeni süper kahraman filmine gişede kazandırıyor. Çünkü bu tarz filmler bilimkurgunu, macerayı, dramı ve aşkı aynı potada eritiyor ve teknolojinin de nimetleriyle görsel bir şölene çeviriyor. Ancak, her ne kadar bu iş parasız olmasa da bir filmin başarısı sadece hasılatıyla ölçülemez. Gerçek başarı, yıllar sonra bile kaç kişinin o filmden övgüyle bahsettiğiyle doğru orantılıdır. Bu perspektifden bakınca, örneğin son yıllarda peşi sıra çekilen Spiderman filmleri sadece kar amacı güden ürünler kategorisinde kendine yer bulurken, Nolan'ın Batman serisi bir sinema şaheseri olarak birçoğumuzun aklında yer ediniyor.
 
İşte Holywood'un orijinal hikaye sıkıntısı çektiği ve bu nedenle süper kahraman filmlerine (Batman, Spiderman, Ironman, Avengers, Thor, Captain America, X-Man, Green Lantern, Hulk...) sarıldığı bu dönemde tüm kahramanların en süperi es geçilemezdi. Aslında 2006 yılında Superman yeniden sahnedeki yerini aldı (Superman Returns) ancak beklenen başarıyı yakalayamadı. Ancak Warner Bros. ümidini kesmedi ve yepyeni bir ekiple yeniden Superman serisini ekrana taşıyor.
 
Batman'i ciddi bir havaya kavuşturan ve unutulmaz bir üçlemeye imza atan Christopher Nolan bu kez yapımcı koltuğunda. Bildiğim kadarıyla hikayede de etkisi var. Senaryo David Goyer'e emanetken yönetmenlik görevi Zack Snyder'in. Bu ekibe bir de en baba film müziklerinin bestecisi Hans Zimmer'ı kattın mı, ortaya oldukça iddialı birşey çıkıyor. Nitekim Man of Steel'in ("Çelik Adam") ilk tanıtım fragmanları beklentileri yükseltiyor.
 

 
Bu film ile yıllarca unutulmayacak bir Superman serisinin başlaması ise ilk filmin senaryosuna bağlı. Ekip ve fragmanlara bakarak oldukça umutlu olduğumu söyleyebilirim. Ancak fragmanlar ya da ekip bir filmi değerlendirmek için çok iyi kriterler sayılmaz. Nitekim, yakın zamanda Cloud Atlas filmi için oldukça ümitlenmeme rağmen, basit bir hikaye ile karşılaşmıştım (her ne kadar film öncesinde okuduğum eleştirilerde sıklıkla öyküyü takip etmenin zorluğundan bahsedilmiş olsa da!). Yine de senaryoya dair biraz ipucu var elimizde. İlk film olması nedeniyle, beklendiği gibi, Superman'ın kendisini tanıması ve tanıtması ana hikaye. Toplumda pek hoş karşılanmamış olacak ki ikinci fragmanda elleri kelepçeli, askerlerin arasında hapisane koridorunda yürürken görüyoruz. Her ne kadar Superman'in kelepçelenmesi eleştirilse de bence çok yanlış olmamış. Sonuçta elbette Superman'i bir kelepçeyle durduramazsınız, ama zaten kendisi hapse gitmeyi kabulleniyor olmalı. Aksi halde onu yakalayabilirler mi? Kelepçe ise mahkumiyeti gösteren bir öge olarak kullanılmış. Her neyse; son olarak süper kahramanların süper düşmanlara ihtiyacı vardır. Man of Steel'de Clark'ın karşısına General Zod çıkıyor. Smallville'den bildiğim kadarıyla Zod da Superman'in gezegeninden hayatta kalmayı başaranlardan biri. Dolayısıyla Superman kadar güçlü. Yani ilk filmde Kal-El'in karşısına dişli bir rakip çıkıyor. Lex Luthor'u ileriki filmlere saklıyor olmalılar.
 
 
 
Kamera arkası ekipten söz ettikten sonra sıra kamera önüne geliyor. Superman'i Henry Cavill, babası Jor-el'i Russell Crowe, üvey babası Jonathan Kent'i ise Kevin Costner canlandırıyor. Man of Steel'de Clark'ın iki aşkını da izleyeceğiz gibi görünüyor: Amy Adams, Lois Lane rolünde; Jadin Gould ise Lana Lang.
 
 
Filmin yaz aylarında sinema salonlarına geleceğini (Türkiye için Haziran sonu gibi) ekledikten sonra son olarak yeni logo ve kostüme kısaca değinmek istiyorum. Logo daha afilli ve kaliteli olmuş. Önceki çok sıradandı. Yeni kostümde renkler koyulaştırılmış ve tartışılan kırmızı don çıkarılmış. Böylesi daha ciddi olmuş ve hedeflenen atmosfere daha uygun durmuş.

Ve bir dip not: İlk fragmandaki müzik Yüzüklerin Efendisi filminden, ikincisindeki ise Gladyatör filminde. Yani hiçbiri yeni Superman filmi için Hans Zimmer'ın besteleyeceği müzik değil. Bakalım, üstad Zimmer 80'lerdeki Superman serisinde duyduğumuz efsanevi müziğin yerine geçebilecek bir eser çıkarabilecek mi?

1 yorum :

Ben kıyafette bu denli değişim yapıldığını farketmemiştim. Gerçekten yerinde bir değişim olmuş.

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!