Blogda Yeni Düzenlemeler


Ne zaman sınav dönemi gelse aklıma blogumda birkaç değişiklik yapma fikri geliyor. Elbette, sınav dönemi olunca bu fikirleri hayat geçirmek için vakit bulmak kolay olmuyor. Ancak bu sınav döneminde, çaktırmadan bloga bir iki fırça darbesi vurdum.

Blogger'a yazıların özet kısmının giriş sayfasında yer aldığı ve bir bağlantı ile esas yazıya yönlendirme yapılan "devamını oku" özelliği yeni geldi. Ancak ben dahil birçok blogcu kod kullanarak bu özelliği manuel yoldan kullanıyordu. Eski usûl için MaFiAMaX'in buradaki yazısına bakabilirsiniz. Blogger'in otomatik "devamını oku" özelliği için ise bütün eski yazılarımı yeniden düzenlemek zorunda kalacaktım. Hadi bunu yapmayı göze aldım (Aslında ben almadım; askerliğini bekleyen ve evde bolca vakit geçiren abim benim için bunu yapabileceğini söylemişti.). Ancak başka blogcuların da daha önce yaşadıkları bir sorunla ben de karşılaştım: Yazıların kodlarını yeni yöntem için düzenleyince blogda sidebar kaydı. Bu olay üzerine "Eski köye yeni âdet getirilmez," deyip bu değişiklikten vaz geçtim. Bu arada Blogger'ın yeni "devamını oku" bağlantısı hakkında ayrıntılı bilgi için Blogger dünyasının Encyclopaedia Britannica'sı MaFiAMaX'ın bu yazısını okuyabilirsiniz. Herkes benim kadar bahtsız değil ya, sizin blogunuzda sorun çıkarmadan çalışabilir.

Bir başka yenilik fikrini ise hayata geçirebildim. Yeni bulduğum kodları bloguma aktararak ana sayfadaki yazı girişlerinin resimlerinin otomatik olarak küçültülmesini sağladım. Artık yazı girişleri daha düzenli görünüyor. Ayrıca yazı başlıklarına da rötuş yaptım. "Devamını oku" linkine de güzel bir görsel ekledim. Şimdi ana sayfam daha afili! Yalnız bir mesele var: Yazı girişlerini de otomatik aldığı için başlangıçta resim veya video altı yazı varsa özet biraz anlamsız görünüyor. Ama ne diyelim, "Her güzelin bir kusuru vardır".

En çok yazı barındıran ve artık çaylak bir "etiket" olmaktan çıkıp başlı başına kategori haline gelen bilim, spor, televizyon gibi başlıkları "Kategoriler" başlığıyla kolayca ulaşabileceğiniz bir yan menü haline getirdim. (Okuyucunun aklından geçen: "Bakalım bu sefer ne sorun çıkmış?") Siz sormadan ben söyleyeyim, çok şükür bu kolay bir işlemdi; acıtmadan yaptım.

Yenilik faslını kapatıp AB'ye üyelik fasıllarını açabiliriz :) Farklı bir konuya geçiyorum gerçekten. Ona da burada değineyim. Google'ın site değerlendirme sistemi Page Rank'te yine bir değerlendirme sürecini geride bıraktık. Ancak bu defa Google amca site sahiplerinin gözlerinin yaşlarına aldırmadan sert bir değerlendirme yaptı ve birçok site (ve blogun) pr değeri, krize maruz kalan borsalar gibi ani bir düşüş yaşadı. Neyse ki "kaliteden ödün vermeden zirvede olan" DRT23, zirvede olmasa da etekteki yerini korumayı başardı. (Merak edenler için DRT23'ün PR değeri = 3; merak etmeyenler için = 4 :)

1 yorum :

Böyle her yazının belli boyutta olması blogu daha derli toplu gösterdi. Güzel hareketler bunlar.

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!