Lost 6. Sezon


Sıradan bir adada mahsur kalma hikayesi gibi başlayan fakat ilk bölümlerden itibaren bunun diğerlerinden farklı olduğunu görmeye başladığımız Lost'ta 5 sezon geride kaldı. Dönüp de geriye baktığımda diziyle ilgili nice teoriler üretildiğini fakat bunların boş çıktığını görüyorum. Birçok önemli soru 5. sezonda yanıt buldu. Fakat Lost yine bildiğimiz Lost: Hala merak ettiklerimiz var. Ve geriye her şeyin açıklanacağı son bir sezon kaldı. Final sezonunu sabırsızlıkla bekliyorum ancak bu eşsiz dizinin bitecek olmasına da üzülüyorum.

Yazının bundan sonraki kısmı diziyi 5. sezonun sonuna kadar izlemeyenler için spoiler içermektedir.

Daha 6. sezonun çekimleri bile başlamadı. Ancak bildiğimiz gibi yazarlar son sezonda neler olacağını biliyorlar. Onların ve bazı oyuncuların açıklamalarını ve kendi izlenimlerimi bir araya getirdiğimde son sezona dair şunlar ortaya çıktı:

Ölümüyle hepimizi üzen şarkıcımız Charlie son sezonda diziye yeniden dahil olabilir. Charlie karakterini canlandıran Dominic Monaghan'ın basın sözcüsü bu konuda gelen yoğun soruları muğlak bir şekilde yanıtladı: "Dominic, Lost'a geri dönebilir de dönmeyebilir de." Charlie'nin - olur da dönerse - diziye yeniden dahil olması iki şekilde gerçekleşebilir: Charlie ada sayesinde canlanabilir ya da bir güç - örneğin kara duman - Charlie'nin kılığına girebilir. Alpert'in "Ben adanın ölüleri dirilttiğine şahit olmadım," sözü ikinci şıkkı öne çıkarıyor.

Jack'in kız kardeşi Claire, tıpkı ölü babasının bedeni gibi kayıplara karışmıştı. 5. sezon boyunca kendisini göremedik. Ancak Claire son sezonda diziye dönecek ve bunu senaristler açıkladı. Ancak onun da diziye nasıl döneceği tam bir muamma.

Lost altılısı Ajira uçağıyla adaya geri döndüğünde yalnız değildiler. Adaya yeni gelenlerle ilgili çok az sahne izledik. Ancak Jacob'ın Ilana ile hastahanede yaptığı görüşme ve adada Ilana ve Bram'ın sandıktan çıkardıkları John Locke'a ait beden - ki bu sahne şok ediciydi - bu iki karakterin - özellikle Ilana'nın - kilit öneme sahip olduğunu gösteriyor. Diyebiliriz ki son sezonun ilk bölümlerinde bu karakterler hakkında daha çok şey öğreneceğiz.

Nihayet "Heykelin gölgesinde yatanın" ne/kim olduğunu öğrendik. Uzun zamandan beridir adını duyduğumuz Jacob'mış. Ancak yatıp keyif çatmadığı aşikar. Sadece final bölümünde kendisini izleyebildik. Finalin sonunda ise öldürüldü. Peki bu kadar mıydı? Jacob denen adamla ilgili her şey bu kadar mı? Neredeyse eminim ki hayır. Son sezonda Jacob hakkında daha çok şey öğreneceğiz ve bedeni ölse de ruhunun adayı korumak için savaşacağını, bu yolda ona kayıp kahramanlarımızın (Jack, Kate, Sawyer...) yardım edeceğini izleyeceğiz.

Hala Kara Duman'ı merak ediyor musunuz? Son sezonda Kara Duman'ın, Jacob'ı bir gün öldüreceğini söyleyen - nitekim bölüm sonunda öldürttüğüne şahit olduğumuz - ve şu anda John Locke kılığında gezinen, 5. sezon finalinin başında gördüğümüz siyah giyen adam olduğunu öğreneceğiz.

Final sezonunun ana hikayesi, adanın iki gizemli sakini Jacob ve Kara Duman arasında geçecek olan mücadele. Bu mücadele de Jacob'ın baş yardımcısı Jack olacak ve diğer kayıp kahramanlarımız ona yardım edecek.

Jacob'ın ölürken ağzından çıkan kelime "Geliyorlar!" olmuştu. Kim bu gelenler? Jacob'ın yandaşları Jack ve arkadaşları şimdiki zamana geri dönüyor olmasın!

Ve işte can alıcı bir nokta daha! Senaristlerin uzun süre diziye yansıttıkları görüş zamanın değiştirilemeyeceği, tekrar edeceğiydi. Ancak "Değişken" adlı bölümde fizikçimiz Faraday'ın, insanların zaman denkleminin değişkenleri olduğunu söylemesi açık bir kapı bıraktı. Yine 5. sezon final bölümünün başında Jacob'la siyah giyen adam arasındaki diyalogda siyah giyen adam "Gelirler, savaşırlar, yıkarlar, mahvederler... Her zaman aynıdır..." diyor. Bu sözler senaristlerin zamanla ilgili ilk bakış açısını yansıtıyor. Ancak Jacob'ın ne dediğine dikkat ediyoruz: "Fakat bir kere son bulduğunda, ondan önceki her şey gelişimdir." Söyleyecek başka bir şey kalmıyor. Dizinin sonunda savaşı mutlak olarak Jacob'ın kazanacağını ve zamanın değişeceğini göreceğiz. Yani birçok kişinin düşündüğünün aksine 6. sezon finalinde, ilk bölümdeki kameranın Jack'in gözlerinden yakın çekim yaptığı sahneyi tekrar izlemeyeceğiz!

İşte Lost'un son sezonu böyle olacak. "Her seferinde bizi şaşırırttılar. Yanılıyor olmayasın!" diyenleri duyar gibi oluyorum. Haklısınız ama artık son sezona girerken birkaç parçayı bir araya getirmenin kalan sorulara kısmen cevap olacağını düşünüyorum. Yani son sezonda yukarıda yazdıklarımın çoğu doğru çıkacaktır.

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!