En Çok İzlenen TV Programları


Uzunca bir süreden beri aktif olan "En Çok İzlenen Program Türleri" anketi sona erdi. Elbette bu anket katılımcı sayısı göze alındığında Türk televizyon izleyicisinin bu konudaki genel yönelimini yansıtmakta yeterli değil. Ancak DRT23'te düzenlenen bu anket, sonucu itibariyle reyting sonuçlarıyla uygunluk göstermekte. Bu da DRT23 takipçilerinin TV izlemedeki alışkanlıklarının Türkiye geneliyle örtüştüğünü, benzeştiğini gösteriyor.
Anket sonuçları yazının başındaki grafikte gösteriliyor. Grafiği büyütmek için resmin üzerine tıklayınız.
Diziler zirvede
Anket birincisinin dizi programlar olması şaşırtıcı bir sonuç değil. Her yıl yaz sezonuna ve kış sezonuna - kanalların yeni yayın dönemi olarak adlandırıldığı sezon - özel, farklı türlerde - aşk, polisiye, gençlik vb - birçok dizi yapılıyor ülkemizde. Bunlardan bir kısmı başarılı olup - tv aleminde başarılı olmak ya da olmamak reytinglere göre belirleniyor [Bu ne ölçüde gerçekçidir, orası tartışılır.] - yoluna muhtemelen birkaç sezon devam ediyor. Başarısız olanları ise acı bir son bekliyor.
Son yıllarda özellikle genç kuşakta dizi alışkanlığı yön değiştirmeye başladı. Genel olarak yaşlılar ve orta yaşlılar klasik dizi eğilimini koruyorsa da genç nesilde yabancı dizilere olan ilgi artışta. Bunda Cnbc-e'nin tartışılmaz etkisi var. Bu formatta yayın yapan kanal sayısı e2 ve TNT ile arttı. "Kültür erezyonuna uğruyoruz," tezi bu durumda gündeme gelebilir. Ancak benim şahsi fikrim kendini yenilemek ve risk almaktansa alışılagelmiş, yapımı kolay türlerde dizilerle yoluna devam eden Türk tv dünyasının bu durum karşısında kendini yenilemek zorunda kalmasının hiç de kötü olmadığıdır.
Çizgifilm atağı
Ankette beni en çok şaşırtan sonuç ise çizgifilm ile spor - daha özel anlamda futbol - izlenme oranlarının aynı çıkması. Bu fazla çocuk takipçimiz olduğunu mu gösterir; yoksa The Simpsons, Sponge Bob gibi çizgifilmleri izleyen gençliğin mi oyları?
Belgesel aldatmacası
Bu tür anketlerde ya da televizyonla ilgili sohbetlerde hepimiz bir anda belgesel izleyicisi çıkarız. Bu bir tür kültür gösterisi midir bilmem ama açıkça belirtmek gerekirse bu konuda pek dürüst değiliz. Özellikle ankete "belgesel" yanıtını koymadım; çünkü koysaydım belgesel bu anketin ilk üçünde yer alırdı. Belgeselin ilk üçte yer aldığını görmemek için yapmadım bunu elbette. Anketin sonunda "diğer" adlı bir seçenek vardı. Bekledim ki birileri belgeselin eksikliğini fark edip buraya tıklasın ve "belgesel" yazıp oy versin. Fakat sonuç beni şaşırtmadı ve tek bir kişi dahi belgeseli oylamadı.
Sadece iletişim değil, eğlence aracı
Yazının sonunda bir kez daha belirtmeliyim ki bu anket sınırlı sayıda katılımcı tarafından oylandığından genel bir sonuç vermez. Ama sonucu tartışılmaz bazı araştırmalar var ve farklı kaynaklar tarafından yapılan bu araştırmaların bir çoğunda en çok televizyon izleyen milletlerden birisiyiz. Ben televizyon izlemek faydalıdır ya da zararlıdır diyemem. Bence kimse bunu diyemez. Çünkü televizyonda birçok kanal ve bu kanallarda birçok farklı program var. Televizyonun faydalı veya zararlı olduğu hangi programları izlediğimize bağlı ve değişken. Ve bu durum televizyonun sadece iletişim değil, aynı zamanda bir eğlence aracı - özellikle eğlence için ayıracak bütçesi kısıtlı olan yurdum insanı için - olduğu gerçeğiyle doğrudan ilişkili.

5 yorum

bence bu yılın en çok izlenen ve aynı zamanda en eğlenceli programı KOMEDİ DÜKKANI dır tek favorim:)

Yanıtla

@ DEEJAY,

Benim de severek takip ettiğim programlardan biri Komedi Dükkanı. Hatta onunla ilgili birkaç yazı da yazmıştım blogda.

Yanıtla

hiç bir şey belli olmuyor.benim istediğim sayfa değil bağlayın az

Yanıtla

@ hkkh,

Ne yazık ki ne demek istediğini anlayabilmiş değilim.

Yanıtla

Diğer %0
:DDDD

Yanıtla

Yorum Gönder

Yorum yaparken Türkçe'yi doğru kullanma ve argo sözcüklerden kaçınma hassasiyetiniz için teşekkürler!